Projecten
 
Biorassen
... » lees meer
Steeds gezonder houtig kleinfruit

... » lees meer
Alert blijven op bacterievuur

... » lees meer
Duurzame aanpak perenbladvlo
... » lees meer
Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

... » lees meer
Nieuwe biologische appel Natyra succes

... » lees meer
Hardfruit onderscheidend met campagne 'Onze Beste'

... » lees meer
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

... » lees meer
Fruit beleefbaar maken voor recreant
... » lees meer
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard
... » lees meer
Van oog tot mond

... » lees meer
Energie besparen is geld verdienen
... » lees meer
Fruitpact ontwikkelt inspiratieboeken
... » lees meer
Vergroenen van fruitteelt
... » lees meer
« afbeelding 1 van 1 »
Vergroenen van fruitteelt

Gewasbeschermingsmiddelen driftarm spuiten is onvermijdelijk, meent Henny Balkhoven van Fruitconsult. Hij is betrokken bij een onderzoek naar gewasbescherming met driftarme spuitdoppen. "Maar daarnaast moeten we ook nog andere oplossingen bedenken om te vergroenen."


Balkhoven: "We kunnen er niet meer omheen. Fruittelers moeten hun omgeving beschermen, zowel omwonenden als het oppervlaktewater. Driftarme spuitdoppen zijn een goedkope en relatief eenvoudige oplossing om drift met vijfenzeventig tot negentig procent te reduceren. Uit een enquĂȘte onder fruittelers bleek echter dat meer dan de helft van de fruittelers die gebruik maakten van driftarme doppen twijfels had over het bestrijdingsresultaat. En ze constateerden bij het gebruik ervan meer zichtbaar residu op fruit."

 

"Eerder onderzoek was vooral gericht op vermindering van drift, maar werd nog niet gecombineerd met het bestrijdingsresultaat. In 2015 zijn we aan de slag gegaan op praktijkbedrijven en de Proeftuin Randwijk om de werking van verschillende driftarme en standaardneveldoppen te vergelijken. Daaruit bleek dat het bestrijdingseffect met driftarme doppen zeker zo goed is als dat van de standaard spuitdoppen."

 

"Er zijn echter nog meer vergelijkingen nodig in verschillende situaties. En er is vooral meer kennis nodig over het effect van druppelgrootte, het aantal druppels en het klimaat op het gewasbeschermingsresultaat. Telers kunnen veel meer vertrouwen hebben in venturidoppen. Problemen zoals verstopte doppen kunnen eenvoudig opgelost worden door leidingen goed schoon te spoelen."


"Ik raad telers die twijfelen aan om met collega's te spreken die er mee werken of met de adviseur van een mechanisatiebedrijf. Doe kennis op, heb vertrouwen en gebruik de driftarme doppen waar het nodig is. Rondrijden met de spuitmachine zal altijd kritisch gevolgd worden. Daarom werken we ook aan andere oplossingen die tot minder bespuitingen en residu zullen leiden."

 

Resultaten:

Positieve resultaten uit de praktijkproef met driftarme doppen, veel bewustwording tijdens open dag op Proeftuin Randwijk, Kennisdag, lezingen en artikelen. Groot draagvlak voor vervolg in 2016.

 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA