Projecten
 
Biorassen
... » lees meer
Steeds gezonder houtig kleinfruit

... » lees meer
Alert blijven op bacterievuur

... » lees meer
Duurzame aanpak perenbladvlo
... » lees meer
Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

... » lees meer
Nieuwe biologische appel Natyra succes

... » lees meer
Hardfruit onderscheidend met campagne 'Onze Beste'

... » lees meer
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

... » lees meer
Fruit beleefbaar maken voor recreant
... » lees meer
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard
... » lees meer
Van oog tot mond

... » lees meer
Energie besparen is geld verdienen
... » lees meer
Fruitpact ontwikkelt inspiratieboeken
... » lees meer
Vergroenen van fruitteelt
... » lees meer
« afbeelding 1 van 1 »
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard

Fruitteler Gijs Vervoorn uit Brakel is trots: "Telers hier werken mee aan het project voor schoon oppervlaktewater in de Bommelerwaard. Waterleidingbedrijf Dunea uit Den Haag hield voor ons een afsluitende bijeenkomst en er bleek niets van onze gewasbescherming in het drinkwater te vinden." Fruitpact maakte het mede mogelijk dat het project voortgezet kon worden.


Fruitpact neemt haar milieutaak zeer serieus en stelde geld beschikbaar, zodat de fruitteelt in de Bommelerwaard kan blijven werken aan schoon oppervlaktewater. Het Centrum voor Landbouw en Milieu begeleidt de telers. "De contacten met Dunea in dit deel van de Bommelerwaard dateren al van 1999. Het bedrijf pompt water uit de afgedamde Maas naar de Haagse waterleidingduinen. We hebben als sector een convenant gesloten waarin we beloven zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen in het grond- en oppervlaktewater te laten komen. Als tegenprestatie krijgen wij subsidie wanneer we investeren in extra maatregelen als driftarme spuitdoppen of een extra leiding op de spuit die naar zuiniger doppen leidt."


"Wij zijn ons erg bewust van ons milieu, en anders zorgen kopers van ons fruit daar wel voor. Er mag veel minder dan de toegestane wettelijke norm op fruit zitten dat in de winkel komt. Wanneer we de speciale spuitdoppen gebruiken zie je het middel bijna niet, terwijl je anders echt een nevel spuit. We zijn goed bezig, zei Dunea. De enige resten gewasbescherming die ze vonden zijn van middelen die in Nederland al jaren niet meer in de handel zijn. Die komen dus uit België« of Frankrijk met de Maas mee."


Resultaten:

Continueren van de studiekring, waardoor telers konden blijven werken aan duurzaam en schoon water in de Bommelerwaard. Fruitteler Thijs Verhoeven ontving in december 2015 de innovatieprijs van Dunea.

 

 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA