Projecten
 
Biorassen
... » lees meer
Steeds gezonder houtig kleinfruit

... » lees meer
Alert blijven op bacterievuur

... » lees meer
Duurzame aanpak perenbladvlo
... » lees meer
Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

... » lees meer
Nieuwe biologische appel Natyra succes

... » lees meer
Hardfruit onderscheidend met campagne 'Onze Beste'

... » lees meer
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

... » lees meer
Fruit beleefbaar maken voor recreant
... » lees meer
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard
... » lees meer
Van oog tot mond

... » lees meer
Energie besparen is geld verdienen
... » lees meer
Fruitpact ontwikkelt inspiratieboeken
... » lees meer
Vergroenen van fruitteelt
... » lees meer
« afbeelding 1 van 1 »
Nieuwe biologische appel Natyra succes

Fruitpact co financierde onderzoek door PPO-WUR in Randwijk naar een nieuwe biologische appel, met de merknaam SQ159/Natyra. Onderzoeker Rien van der Maas van PPO heeft het onderzoek afgerond. "Biologische telers zochten nieuwe producten, waaronder een zoete, goed te bewaren appel. Dat is de Natyra geworden. Een succes voor raseigenaar Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek - PPO/PRI uit Wageningen en haar vertegenwoordiger Fresh Forward Marketing BV uit Eck en Wiel."


"De Natyra-appelbomen zijn op verschillende biologische bedrijven aangeplant. Duitse biologische telers stapten eerst in. In 2012 startten we de praktijkproef. Daarbij waren namens de biologische fruittelers de vereniging Prisma, het Productschap Tuinbouw en Fruitpact als financiers betrokken. Dat was voorwaarde voor rijkssubsidie."


"We begonnen op PPO met twee appelrassen en één perenras. De Natyra redde het als enige. Het onderzoek aan Natyra begon al in 2000, we volgden vijf bomen globaal. Daarna hebben we grotere aantallen geplant en onder biologische teeltomstandigheden de gebruikswaarde van de boom en de appel beter bekeken. We letten op teelt, ziektegevoeligheid, productie, bestuiving en bewaringseigenschappen. Op het tweede plan stond de vraag of die appel ook voor reguliere teelt te gebruiken zou zijn. Uit het onderzoek hebben we teeltadviezen opgesteld, maar dat zijn niet de enige criteria voor een raseigenaar om de boom breed te gaan uitzetten, of voor fruittelers om ze aan te planten. Iedereen die ervaring heeft bij een nieuw ras kijkt mee. Daarbij worden vragen beantwoord als: zijn er alternatieven voor deze appel of peer en hoe gaat het met de teelt van bestaande rassen. PPO werkt verder aan het onderzoek naar de gebruikswaarde, in opdracht van een consortium."


Resultaat:

Het nieuwe ras Natyra is beschikbaar voor (biologische) fruittelers.

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA