Projecten
 
Biorassen
... » lees meer
Steeds gezonder houtig kleinfruit

... » lees meer
Alert blijven op bacterievuur

... » lees meer
Duurzame aanpak perenbladvlo
... » lees meer
Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

... » lees meer
Nieuwe biologische appel Natyra succes

... » lees meer
Hardfruit onderscheidend met campagne 'Onze Beste'

... » lees meer
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

... » lees meer
Fruit beleefbaar maken voor recreant
... » lees meer
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard
... » lees meer
Van oog tot mond

... » lees meer
Energie besparen is geld verdienen
... » lees meer
Fruitpact ontwikkelt inspiratieboeken
... » lees meer
Vergroenen van fruitteelt
... » lees meer
« afbeelding 1 van 1 »
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

Jan Peeters, één van de vier directeuren van Fruitconsult, wil de kennis van fruit telen voor het rivierengebied behouden. Zijn bedrijf nam enkele jaren geleden de exploitatie van de boomgaarden van PPO in Randwijk over. PPO en Fruitconsult werken daar samen aan fruitteeltpraktijkonderzoek. "Het gevoel van een proeftuin is weer terug." Fruitpact steunt het initiatief en stelde geld beschikbaar voor de ontwikkeling van het businessplan.


"Er waren al jaren zorgen over de financiƫle haalbaarheid van de boomgaard rond PPO in Randwijk. Dat was de reden voor PPO en Fruitconsult om samen te gaan werken en acquireren voor nieuw onderzoek. Daarbij is het uitvoeren van proeven niet alleen voorbehouden aan PPO en Fruitconsult, maar worden industrie, toeleveringsbedrijven, voorlichting en onderwijs uitgenodigd te participeren. Doel is een breed draagvlak te creƫren voor fruitteeltonderzoek. Waar industrie en overheid vaak de belangrijkste financiers zijn in de grotere, meer fundamentele vraagstukken, willen PPO en Fruitconsult juist ook een kennisloket zijn voor de kleinere, praktijkgerichte vraagstukken. Vroeger waren de proeftuinen er voor die vragen. Maar die zijn eind jaren negentig verdwenen en samengevoegd tot PPO Randwijk."


"Veel telers misten die sterk praktijkgerichte proeven. Wij maken ze weer mogelijk. Omdat daar met het wegvallen van het Productschap Tuinbouw geen budget meer voor was, hebben we telers gevraagd 'Vriend van proefbedrijf PPO Randwijk' te worden. Tegen een laag bedrag doen ze mee. De onderzoekers staan voor ze klaar. Ze helpen telers onder meer bij grote kwesties, bij (nieuwe) ziekten en plagen, zoals zwartvruchtrot en het verbeteren van kwaliteit, van bloesem tot aan vruchtkwaliteit in het schap. Daar zetten we op in. We begeleiden dat hele complexe traject. Want kwaliteit is wat de markt meer en meer eist."


Resultaten:

Op 20 januari 2016 hebben NFO, Fruitconsult, CAF en WUR-PPO hun handtekening gezet onder het businessplan voor de Proeftuin Randwijk. De vier partners vormen nu de stuurgroep van de proeftuin en zij nemen gezamenlijk de organisatie van de tuin voor hun rekening. Daarnaast steunen zij de tuin in de komende drie jaar financieel zodat Proeftuin Randwijk zich verder kan ontwikkelen tot dé inspiratiebron voor de Nederlandse fruitsector.

 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA