Projecten
 
Biorassen
... » lees meer
Steeds gezonder houtig kleinfruit

... » lees meer
Alert blijven op bacterievuur

... » lees meer
Duurzame aanpak perenbladvlo
... » lees meer
Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

... » lees meer
Nieuwe biologische appel Natyra succes

... » lees meer
Hardfruit onderscheidend met campagne 'Onze Beste'

... » lees meer
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

... » lees meer
Fruit beleefbaar maken voor recreant
... » lees meer
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard
... » lees meer
Van oog tot mond

... » lees meer
Energie besparen is geld verdienen
... » lees meer
Fruitpact ontwikkelt inspiratieboeken
... » lees meer
Vergroenen van fruitteelt
... » lees meer
« afbeelding 1 van 1 »
Energie besparen is geld verdienen

Jan-Berend van de Berg uit Lienden teelt peren en appels. Als fruitondernemer heeft hij ook behoefte buiten zijn bedrijf te kijken. "Je moet op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen." Hij neemt dan ook deel aan het Praktijknetwerk Fruitkoelers Rivierenland, een initiatief van Fruitpact.


"Enkele jaren geleden al nam ik deel aan de leergang ondernemersvaardigheden van Fruitpact en de Kamer van Koophandel. Je ontmoet er collega-telers en steekt er veel op. Later werd ik benaderd om mee te doen aan een onderzoek naar energieverbruik bij telers die zelf koelen. De energiescan werd dat genoemd. Frank van de Geijn, specialist van de WUR op dat terrein, bekeek ook onze installatie. Het bleek dat daar weinig in afstelling aan hoefde te veranderen. Het energieverbruik per ton was laag. We deden het dus eigenlijk best goed. Maar belangrijker nog is te horen waar je staat in vergelijking met andere ondernemers. Uit die activiteit kwam de deelname aan het Praktijknetwerk Fruitkoelers voort. Ook weer een kwestie van willen weten wat er op dat terrein speelt. Die bijeenkomsten gaven ook zicht op de mogelijkheid gezamenlijk stroom in te kopen. Maar toen de cijfers daar op tafel kwamen, bleek al snel dat ik nog even moest wachten. We hebben een zakelijk contract lopen dat duidelijk nog goedkoper is. Mijn vrouw en ik hebben dat uitgebreid zelf uitgezocht. Dat kostte wel twee dagen, het is soms niet makkelijk om de bedragen te vergelijken. Ook buiten dat project over koelen gaan we zeer bewust met energie o, want daarop besparen is het eerst verdiend."


Resultaten:

De groep fruitkoelers bestaat uit circa vijfendertig personen. Elk winterseizoen organiseert Fruitpact een bijeenkomst waarin de stand van het bewaarseizoen wordt doorgenomen, aangevuld met thema's als innovatie in koudemiddelen en koeltechniek, energiebesparing en gezamenlijke inkoop.

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA