Projecten
 
Biorassen
... » lees meer
Steeds gezonder houtig kleinfruit

... » lees meer
Alert blijven op bacterievuur

... » lees meer
Duurzame aanpak perenbladvlo
... » lees meer
Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

... » lees meer
Nieuwe biologische appel Natyra succes

... » lees meer
Hardfruit onderscheidend met campagne 'Onze Beste'

... » lees meer
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

... » lees meer
Fruit beleefbaar maken voor recreant
... » lees meer
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard
... » lees meer
Van oog tot mond

... » lees meer
Energie besparen is geld verdienen
... » lees meer
Fruitpact ontwikkelt inspiratieboeken
... » lees meer
Vergroenen van fruitteelt
... » lees meer
« afbeelding 1 van 1 »
Duurzame aanpak perenbladvlo

Henny van Balkhoven is adviseur gewasbescherming van Fruitconsult en projectleider van onderzoek naar een duurzame en milieuvriendelijke aanpak van perenbladvlo. Herman van Ingen is één van de vijftien deelnemende fruittelers aan dat praktijkonderzoek. Ze kwamen tot dezelfde conclusie: de roofwants, maar met name de oorworm kan de jaarlijks terugkerende perenbladvlo-plaag rigoureus terugdringen.


Henny Balkhoven: "De perenbladvlo-plaag treft de perenteelt het hardst. Vijftien perentelers rondom Maurik deden met hun boomgaard mee om te kijken hoe je de perenbladvlo met de inzet van natuurlijke vijanden en selectieve gewasbeschermingsmiddelen kunt reduceren. De duurzame aanpak zetten we af tegen reguliere praktijk."


"In 2012 vroeg een fruitteler me om een extra waarneming met betrekking tot de plaag. Hij vond dat er een nieuwe aanpak nodig was. De mogelijkheid voor onderzoek kwam met steun van Fruitpact en van Regio Rivierenland. Het praktijkonderzoek liep in 2013 en 2014. Daaruit bleek dat naast de roofwants, vooral de oorworm effectief is tegen de perenbladvlo. Of die oorworm voorkomt, heeft onder meer te maken met drainage van de grond, maar ook met gebruik van selectieve gewasbeschermingsmiddelen."


Herman van Ingen, perenteler in Lienden, was één van de vijftien deelnemers aan het onderzoek. "Fruittelers zijn zich steeds bewuster van andere manieren om gewassen te beschermen. We wisten nog niet dat de oorworm zo'n grote rol kon spelen bij het terugdringen van de perenbladvlo. De uitkomst nu is dat we gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruiken die de predatoren van de perenbladvlo beschermen. Er is meer onderzoek nodig. Er zijn immers verschillende klimatologische omstandigheden en de proef kende geen tussenjaar. Als telers samen brainstormen over alternatieve vormen van gewasbescherming brengt ons dat wat we uiteindelijk willen: een innovatieve en duurzame wijze van fruit telen."


Resultaten:

Praktijkervaringen met bestrijding van perenbladvlo, met veel betrokkenheid van fruittelers.

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA