Projecten
 
Biorassen
... » lees meer
Steeds gezonder houtig kleinfruit

... » lees meer
Alert blijven op bacterievuur

... » lees meer
Duurzame aanpak perenbladvlo
... » lees meer
Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

... » lees meer
Nieuwe biologische appel Natyra succes

... » lees meer
Hardfruit onderscheidend met campagne 'Onze Beste'

... » lees meer
Kennis fruitteelt voor rivierengebied behouden

... » lees meer
Fruit beleefbaar maken voor recreant
... » lees meer
Schoner oppervlaktewater Bommelerwaard
... » lees meer
Van oog tot mond

... » lees meer
Energie besparen is geld verdienen
... » lees meer
Fruitpact ontwikkelt inspiratieboeken
... » lees meer
Vergroenen van fruitteelt
... » lees meer
« afbeelding 1 van 1 »
Alert blijven op bacterievuur

"Controle houden op bacterievuur, een bacterie die door snelle verspreiding enorme gevolgen kan hebben voor zowel de fruit- als laanboomteelt, maar die ook in parken en tuinen grote schade kan veroorzaken, is van groot belang”, stelt Frans van Brandenburg, kweker van appels, peren en pruimen en de voormalige vakgroepvoorzitter van de NFO kring Midden-Nederland. Fruitpact begeleidt een project om actuele informatie over bacterievuur naar en met alle belanghebbenden te communiceren.

Van Brandenburg: "Bacterievuur komt met name voor bij Rosaceae, zoals peren- en appelbomen, maar ook onder meer bij de mei- en vuurdoorn en het krentenboompje. De gevoeligheid voor de ziekte kan per ras variëren. De bacterie verspreidt zich in broeierige periodes snel door vooral de wind. De huidige situatie op het gebied van bacterievuur is beheersbaar. Er zijn jaarlijks hier en daar kleine infecties die door goed onderhoud, waaronder snoeien, jaarlijks preventieve controles en een onmiddellijke vernietiging van geïnfecteerd hout beheersbaar kan blijven. Dat kan en komt door een gezamenlijke inspanning van medewerkers van waterschappen, provincies, gemeenten, natuurorganisaties, Rijkswaterstaat en het bedrijfsleven.”
"In heel Noord-Europa houden we het probleem vooralsnog beperkt. In Zuid-Europa is dat, met name door klimatologische omstandigheden, veel minder het geval. De laatste grotere uitbraken van bacterievuur in Nederland waren vijftien jaar geleden in Zeeland en tien jaar geleden in het rivierengebied. Omdat dat alweer enige tijd geleden is, loop je het risico dat je kennis over bacterievuur weer naar de achtergrond verdwijnt. Vanwege de enorme belangen die ervan afhangen, is het cruciaal dat iedereen zijn kennis over bacterievuur up-to-date houdt. Samen met Fruitpact, dat de verschillende partijen ook verbindt, werk ik daarom aan een website met geactualiseerde informatie, die we breed uit willen zetten om zoveel mogelijk mensen te informeren. Daarnaast maken we een folder. Daarin staat ook een lijst met alternatieve plantensoorten voor deze besmettelijke waardplanten. Je kunt bijvoorbeeld veldesdoorns planten in plaats van de vuurdoornbacteriegevoelige meidoorn.”
"Het gaat om een gezamenlijke blijvende bewustwording, waarbij iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. We moeten er bovenop blijven zitten. Ik vind dat we energie moeten steken in het goed informeren van direct betrokkenen over de herkenning van de exacte ziektebeelden van bacterievuur. Het zou in de gemeentelijk APV’s verankerd moeten worden dat de eigenaar van een door bacterievuur aangetaste boom verantwoordelijk gehouden moet worden voor meteen adequaat ingrijpen om herbesmetting te voorkomen. Je zult bacterievuur nooit compleet uit kunnen roeien, daarom blijft oplettendheid geboden. Maar het is zowel voor de fruit-  als laanboomteelt en het behoud van ons landschap van groot belang dat het een actueel aandachtsveld blijft.”


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA