« afbeelding 1 van 2 »
 
Monday 24 September 2018

Zelf fruit proeven in de boomgaard

Nog niet eerder openden zoveel fruittelers hun boomgaarden, zodat het publiek zelf appels en peren kan komen plukken. Er doen 41 telers verspreid over heel Nederland mee aan de Landelijke Fruitplukdagen op zaterdag 15 en 22 september.

 

"Met deze plukdagen laten we zien met hoeveel zorg en respect voor de natuur wij ons fruit telen. We kunnen maar één keer per jaar ons fruit oogsten, en werken vier seizoenen lang om het mooiste fruit aan de bomen te krijgen. Het is elk jaar opnieuw zo’n bijzonder moment als we kunnen gaan plukken, dat willen we met iedereen delen”, aldus Bert den Haan, vice-voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie en zelf fruitteler in de Betuwe.

 

Zon zorgt voor zoeter fruit

Afgelopen zomer was het uitzonderlijk droog en warm. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) verwacht dat de Nederlandse fruitoogst dit jaar wat lager zal zijn dan gemiddeld. Dat komt door het gebrek aan regen, waardoor het fruit minder kon uitgroeien. Dat trof vooral fruittelers in delen van Zeeland en Limburg, omdat daar geen water beschikbaar is om de bomen te kunnen beregenen. In de streken waar telers wel water konden geven, groeide het fruit echter gewoon door. Er wordt daardoor wel meer variatie in kwaliteit verwacht dan andere jaren. Maar door het grote aantal zonuren zijn de appels en peren dit jaar zoeter en lekkerder dan ooit. Toch een positief effect van de uitzonderlijk warme zomer!

 

Fruit van dichtbij Natuurlijk doen de fruittelers er alles aan om zoveel mogelijk kwaliteitsfruit te telen, door bijvoorbeeld al vroeg in de groei afwijkende vruchten te verwijderen. Fruit is uiteindelijk een natuurproduct. Tijdens de Landelijke Fruitplukdagen kan iedereen zien hoe het fruit aan de boom groeit, en hoe verschillend dat kan uitpakken. Zo zie je ook de wonderlijke buitenbeentjes die de supermarkt niet halen. En die smaken ook prima! Geen tijd om zelf te komen plukken? De nieuwe Hollandse oogst appels en peren ligt vanzelfsprekend ook bij u in de winkel om de hoek.

 

Landelijke Fruitplukdagen

Tijdens de Landelijke Fruitplukdagen op 15 en 22 september kunt u in heel Nederland bij ruim 40 boomgaarden terecht. Meer informatie over de data en deelnemers per provincie is te vinden op www.defruitigste.nl/plukdagen.

 

Bron: NFO 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA