Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Tuesday 02 June 2015

Wandelen tussen het fruit en fietsen in Maas en Waal

Het bestuur van DijkenSport, organisator van de elfde editie van Bourgondisch Fruitwandelen en Fruitfietsen heeft er wel eens over nagedacht, vertelt Minette Tromp uit Beneden-Leeuwen: "Fruit en het landschap beleven is immers zo populair dat we een limiet van 3000 wandelaars hebben ingesteld. Veel paden lopen door boomgaarden, je moet geen file krijgen.” De inschrijving is open, de tochten zijn op 5 september, met de start in Beneden-Leeuwen.

"De routes voeren door boomgaarden, uiterwaarden en over dijken. Door fietsen en wandelen te scheiden hou je ruimte op de route en kun je genieten van het buiten zijn en van ons bijzondere landschap. Niet voor niets draaien we bij de start altijd het nummer ‘Dankzij De Dijken’ van Freek de Jonge en de Nits, een vertaling van hun ‘Dutch Mountains’. Ons landschap met zijn dijken is het landschap van Hollandse bergen. De deelnemers krijgen onderweg op rustplaatsen fruit, soep of een eitje. Het is nog steeds de bedoeling, net als aan het begin van de tochten, ons landschap en de fruitteelt aan te prijzen. Niet voor niets doen er veel fruittelers mee en stellen ze hun bedrijf open voor de tocht.”
"Vanwege het 10-jarig jubileum van het Bourgondisch Fruitwandelen hebben we in 2014 een nieuw onderdeel in het leven geroepen: Bourgondisch Fruitfietsen. Oftewel recreatief fietsen met een Bourgondische inslag. Door het enorme succes hebben we besloten om dit onderdeel vast op ons programma te zetten. Overal waar je komt langs de route worden wandelaars onthaald op proeverijen, streekproducten en krijgen ze informatie over het veelbezongen Land van Maas en Waal. Dat lied over het Land van Maas en Waal is een misverstand, dat betreft eigenlijk gewoon Nederland. Maar wandelaars en fruitfietsers en de skeeleraars en wielrenners op de zondag maken door ons evenement wel kennis met het gebied.”
De tocht op een ander moment houden, zit er niet in, vertelt Tromp: "Je hebt de Bloesemtocht in Geldermalsen in april en een week daarna de Leeuwenmars in ons gebied. Dat wordt dan een beetje veel. Je kunt het sportdeel en het fruitwandelen wel uit elkaar trekken, maar dat is weer een extra belasting voor de vrijwilligersorganisatie die wij zijn.” 

Nieuwe evenementen en arrangementen kunnen worden gemeld bij www.dijkensport.nl 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA