Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 25 August 2016

Vlieg tergt teler

De suzukivlieg slaat opnieuw toe in Nederlandse boomgaarden. Het beestje tast vooral kersen, bramen, druiven en bessen aan. De schade is dit jaar tien miljoen euro, schat de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Telers zetten alles op alles om de plaag te beheersen. 

De fruitvlieg uit Zuidoost Azië komt sinds 2012 voor in Nederland. Na een problematisch 2014 viel het vorig jaar mee. Maar nu is de populatie „vrij fors”, zegt Frederik Bunt van de NFO. „Dat komt door de zachte winter en vochtige zomer, ideale omstandigheden voor de suzukivlieg.” Bunt, die allerlei zachte vruchten teelt, moest zo’n tien procent van zijn bramen weggooien omdat de vliegen daar eitjes in hadden gelegd. „We moeten goed oppassen dat we aangetaste vruchten verwijderen, die mogen absoluut niet blijven liggen.”

De geschatte tien miljoen euro aan schade komt deels door de weggegooide vruchten. Ook bestrijdingsmiddelen, netten en zakjes die de trossen moeten beschermen, kosten de telers vele euro’s. Frederik Bunt van de NFO: „En er gaat gigantisch veel geld zitten in de extra arbeid om al die aangetaste vruchten te verwijderen. Normaal gesproken pluk ik een rondje bramen met vier man, nu met vijf of zes. Als de populatie gewoon zijn gang gaat, is je gewas weg.”

Afschrikken
Er zijn allerlei onderzoeken gaande om meer te weten te komen over de beestjes. „Als kwekers móeten we meer kennis hebben van die vlieg. Dan kunnen we beter reageren. We hebben van alles geprobeerd om ’m af te schrikken, bijvoorbeeld met kruidenmengsels van lavendel en knoflook. We zouden graag weten waar ‘ie overwintert en waar ’ie van leeft. Dan zouden we kunnen proberen de voedingsbron te beperken.” 

Herman Helsen van de Universiteit Wageningen leidt het onderzoek. „Het is behoorlijk lastig om de vliegen in toom te houden. In Nederland hebben ze geen natuurlijke vijand. We onderzoeken of we goede sluipwespen kunnen selecteren, zodat die de larven van de suzukivlieg kan opeten.” De jaarlijkse omzet in de zachtfruitsector is zo’n 200 miljoen euro. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA