Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Sunday 24 January 2016

Vergroenen van de fruitteelt

Gewasbeschermingsmiddelen driftarm spuiten is onvermijdelijk, meent Henny Balkhoven van Fruitconsult. Hij is betrokken bij een onderzoek naar gewasbescherming waarbij driftarme spuitdoppen worden gebruikt. "Maar daarnaast moeten we ook andere oplossingen bedenken om te vergroenen.”

 

Balkhoven: "We kunnen er niet langer meer omheen. Fruittelers moeten ook hun omgeving beschermen. Het gaat daarbij zowel om omwonenden als om het oppervlaktewater. Driftarme spuitdoppen zijn een goedkope en relatief eenvoudige oplossing om drift met vijfenzeventig tot negentig procent te reduceren. Uit een enquête onder fruittelers bleek echter dat meer dan de helft van de fruittelers die gebruik maakten van driftarme doppen twijfels had over het bestrijdingsresultaat. Daarnaast constateerden ze bij het gebruik van driftarme doppen meer zichtbaar residu op het fruit.”

"Het onderzoek dat tot nog toe uitgevoerd werd was vooral gericht op vermindering van drift, maar werd nog niet gecombineerd met het bestrijdingsresultaat. Dit jaar zijn we aan de slag gegaan op praktijkbedrijven en op de proeftuin Randwijk om de werking van verschillende driftarme en standaardneveldoppen te vergelijken. Daaruit bleek dat het bestrijdingseffect met de driftarme doppen zeker zo goed is als die van de standaard spuitdoppen.”

"Er zijn echter nog meer vergelijkingen nodig in verschillende situaties. En er is vooral meer kennis nodig over het effect van druppelgrootte, het aantal druppels en het klimaat op het gewasbeschermingsresultaat. Naar mijn idee kunnen telers veel meer vertrouwen hebben in venturidoppen.  Problemen zoals verstopte doppen kunnen eenvoudig opgelost worden met het goed schoon spoelen van de leidingen.”

"Ik raad telers die nog steeds veel moeite hebben om driftarme doppen te gebruiken aan om met collega’s te spreken die er wel mee werken of met de adviseur van een mechanisatiebedrijf. Doe kennis op, heb vertrouwen en gebruik de driftarme doppen waar het nodig is. Het is nu eenmaal zo dat rondrijden met de spuitmachine altijd kritisch en op de voet gevolgd zal worden. Daarom zijn we druk bezig andere oplossingen te bedenken die tot minder bespuitingen en residu zullen leiden.” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA