Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Sunday 17 July 2016

Toekomst voor tuinbouw

Als Greenport Gelderland willen we de consumenten- en producentenmarkt dichter bij elkaar brengen, zegt Rian Verwoert, voorzitter van Greenport Gelderland en zorgondernemer. "Er is toekomst binnen de tuinbouw voor telers en kwekers die durven te kiezen. De provincie Gelderland blijft ondernemers steunen die ondernemerschap én initiatief tonen.”

"In de Agenda 2020 staat omschreven welke stappen tuinbouwondernemers kunnen zetten. Het motto bij die Agenda is ‘Future with a BITE’. De B staat voor betrokkenheid, bij weten wat er op de markt gebeurt, maar ook wat er in de schakels erna gebeurt. De I staat voor elkaar inspireren en het beste uit jezelf naar boven halen. Kom als ondernemer uit de boomgaard of uit de kas en kijk naar nieuwe ontwikkelingen. Transparantie verkrijg je door de gebruiker en genieter van agrarisch gebied bij elkaar te brengen. Laat bijvoorbeeld zien wat je doet aan consumenten of toeristen die gebruik maken van fietsroutes in je omgeving en informeer ze over je producten. De E van excelleren spreekt voor zich.”

"Er zijn consumenten die kiezen op kostprijs, andere consumenten kiezen op smaak, of willen dat een product uit de streek of een bepaalde streek komt of biologisch geteeld is. Produceren kun je op basis van kostprijs, maar ook op onderscheidend vermogen. Bij beide vormen van produceren is efficiënt en lean and green telen van belang. Als ondernemer moet je keuzes maken, jezelf afvragen wat je wilt en als dat nodig is alternatieven vinden. Voor hardfruit worden nieuwe markten, ook buiten Europa, aangeboord. Kwaliteit leveren staat daarbij centraal. Tegelijkertijd neemt de vraag naar streekproducten toe. Kies als ondernemer voor dat waar de markt om vraagt, maar je kunt ook vooruit denken, door innovatief in te springen op iets waar de markt om zou kunnen vragen. De provincie wil de huidige structuur van Greenport Gelderland, waar de meer operationeel handelende vijf tuinbouwpacten onder vallen (fruit, laanbomen, paddenstoelen, groenten en bloemen en planten), blijven ondersteunen. Greenport Gelderland faciliteert tuinbouwondernemers en kijkt daarbij onder meer naar kruisbestuivingen binnen de verschillende tuinbouwpacten. Wat binnen de ene tuinbouwsector werkt, kan soms ook goed werken binnen een andere sector. Voor ondernemers met ondernemerschap en initiatief blijft cofinanciering vanuit de provincie bestaan. Je kunt daarbij denken aan marktonderzoek naar nieuwe producten, projecten op het gebied van duurzamer telen, onderzoek naar nieuwe rassen of innovatieve teeltmethodes.”
"Met het Greenport Magazine dat recent verscheen, laten we zien wat we als Greenport Gelderland doen. Het magazine is bedoeld voor iedereen die deel uitmaakt van Greenport Gelderland of dat ondersteunt. Dat gaat om agrariërs, overheden, mensen uit het onderwijs en onderzoek, en betrokken bedrijven zoals de Rabobank, maar evengoed is het bedoeld voor consumenten die geïnteresseerd zijn in de tuinbouwsector.”

Agenda 2020 en Greenport Magazine zijn hier te downloaden 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA