« afbeelding 1 van 1 »
 
Sunday 01 September 2013

Streekproducten leveren probleem op

Marius van de Water (51) stelt zijn fruitbedrijf De Hoenderik aan de Lingedijk in Tricht open tijdens de Nationale Appelplukdag op 28 september. "Dat doe ik om bezoekers beleving te bieden, ook de mensen uit de dorpen hier in de buurt. Want hoe vaak komen die nog op een fruitbedrijf?"

"Het vergt wat organisatie, je moet voldoende mensen hebben om de gasten te ontvangen, ik rijd zelf de hele dag met het pluktreintje door de boomgaard. Maar op zich zijn we bezoek wel gewend. We hebben onze landwinkel, de activiteitenruimte, de bed&breakfast. Vooral de pluktuin met frambozen, bessen, aardbeien en appels en peren trekt veel bezoekers. Sinds we in 2000 zijn begonnen met het openstellen van het bedrijf voor bezoekers is het karakter van het bedrijf compleet veranderd. De inkomsten uit bezoekersactiviteiten en de landwinkel zijn belangrijker geworden dan die van het fruit. Je gaat anders denken. Het fruit in de pluktuin is zodanig opgesteld dat bezoekers er makkelijk bij kunnen, je gaat niet meer voor de hoogste perfectie zoals van telers voor de handel wordt geëist. Er is genoeg van dat soort productie. Maar er zijn meer en meer mensen die hun kinderen willen laten zien hoe fruit wordt geproduceerd, dat het aan planten, struiken en bomen groeit. En we tonen degenen die zelf meer willen weten over fruitteelt, hoe dat gebeurt. Dat kan bij ons, in hun eigen tempo. Mensen moeten al zoveel, we laten ze hier de klok vergeten. Groen is rustgevend, wie langer wil blijven kan zelfs een kamer huren, en we hebben ook de fietsverhuur nu in eigen handen. Alles levert omzet: wanneer gasten terugkomen van een tocht blijven ze nog even of ze drinken eerst koffie voordat ze vertrekken. Het is hier een prachtige streek om in te fietsen. Ik zeg altijd tegen bezoekers: vergeet de klok en neem de tijd."

Als fruitteler kunt zich nog aanmelden voor de Nationale appelplukdag. Lees er meer over op www.nfo-evenementen.nl/appelplukdag


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA