« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 07 November 2016

Slim appels bewaren: koeling tijdelijk uit

"Het klinkt even raar, maar wanneer je de koelinstallatie in een cel twaalf uur uitzet, lucht circuleert en later de oogst weer koelt, krijg je precies de juiste vochtafgifte die je nodig hebt om appels tot het eind van het bewaarseizoen goed te houden”, vertelt Jacco van Kessel uit Velddriel. Slim en energiezuinig koelen levert hem en zijn broer Gerard een prima product op.

De Van Kessels telen op drie locaties en verhandelen, sorteren, koelen en transporteren fruit, onder meer voor de Lidl-winkels. "We hebben nu 53 van de zestig koelcellen op ammoniak-installaties werken. Die hebben een veel grotere koelcapaciteit dan vroeger met freon het geval was. Maar de vochtafgifte van appels, met name elstar, was nog niet optimaal. En appels die veel vocht vasthouden, of vocht in de cel, geeft kans op schimmel en een hoger percentage uitval. In 2015 hebben we daarom een experiment uitgevoerd: we zetten nu de koeling overdag uit, zodat de appels als het ware opwarmden waardoor de vochtafgifte op het gewenste niveau kwam. Daarna werd er weer gekoeld. Dat werkte.”
"Daarnaast is het een energiezuinige methode, je bespaart stroom. Voorheen werd in koelcellen ook wel verwarmd en geventileerd, maar dat betekende extra energieverbruik. We werken al lange tijd energiezuinig op ons bedrijf, we hebben ook zonnepanelen op het dak, maar die zijn nog niet gekoppeld aan het koelsysteem. Dat zou mogelijk moeten zijn. In samenspraak met adviseur Frank van de Geijn van Wageningen Universiteit en Research hebben we deze praktijk nu ontwikkeld. De praktijkproef is onderdeel van het ZoCoolproject. In 2015 was het nog een experiment, maar als de oogst van 2016 is ingekoeld, gebruiken we het voortaan standaard.” De koelmethode levert volgens de WUR een energieverbruik van rond de 0,4 kilowattuur per ton per dag op, ‘normaal’verbruik ligt tussen de 0,7 en 0,5 kilowattuur per ton per dag. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA