Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 19 July 2018

Seizoensarbeiders mogen gecontroleerd op eigen terrein wonen

BUREN - Tijdelijke werknemers in met name de fruitteelt mogen in Buren bij wijze van proef op het eigen terrein van de ondernemer wonen. Er wordt wel streng op toegezien dat dit veilig en gezond gebeurt.

Ambtenaren van de gemeente Buren gaan samen met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) controleren of de huisvesting van seizoenarbeiders bij met name fruitteeltbedrijven aan regels voor veiligheid en wooncomfort voldoet. 

Tijdens het hoogseizoen verblijven veel extra buitenlandse werknemers van fruitteeltbedrijven in de streek. Het tijdelijk huisvesten van de werknemers op het eigen terrein is formeel vaak niet toegestaan. Dat leidt volgens de gemeente Buren soms tot onveilige situaties. Daarbij worden werkkrachten regelmatig met veel mensen in reguliere woningen of andere panden, op campings en vakantieparken ondergebracht.

     

Piekmomenten

 

Buren zet nu in op het gecontroleerd huisvesten van tijdelijke werkkrachten op het eigen terrein van de ondernemers, alleen op piekmomenten in het jaar.  ,,Ons doel is dat ondernemers hun werknemers tijdelijk op eigen terrein kunnen huisvesten. En dat dat veilig en gezond gebeurt", zegt burgemeester Jan de Boer. ,,Dat is in het belang van werknemers én ondernemer.  Met deze ‘gedoog-pilot’ krijgen alle partijen meer zekerheid."

 

De gemeente heeft duidelijke richtlijnen voor de huisvesting. Deze gaan over brandveiligheid maar ook zaken als minimale leefruimte, voorzieningen en de vereiste administratie. Er is een controlemodel opgezet dat werkt als een stoplicht: bij lichte overtredingen gaat het stoplicht op oranje. De ondernemer krijgt dan de tijd de huisvesting aan te passen. Bij zware overtredingen springt het stoplicht meteen op rood. Dan stopt het gedogen en wordt er gehandhaafd.       

             

Vinger aan de pols

 

Fruitteler Bert den Haan, voorzitter van productgroep Appel bij het NFO, is blij met de proef. ,,Met de regels weet iedereen waar hij aan toe is. Voor ondernemers is het glashelder wat ze wel en niet mogen. De gemeente kan daardoor bovendien veel beter vinger aan de pols houden. Tegelijkertijd weten de tijdelijke werknemers zeker dat de huisvesting veilig en gezond is.”

 

Meerdere gemeenten in de regio worstelen met het huisvesten van de vele arbeidsmigranten in de streek. Zo heeft Tiel de verkamering van panden in de stad acuut een halt toegeroepen in afwachting van nieuwe regels voor de zogenoemde Polenhuizen. In Geldermalsen is een initiatief voor de bouw van een hotel voor zo'n 230 arbeidsmigranten. Dit stuit op verzet. 

 

Bron: De Gelderlander

Foto: William Hoogteyling

 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA