Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 05 October 2015

Ruimte voor fruit

"Goed om ons in het veld te laten informeren over de toekomst van de fruitteelt in het rivierengebied”, vonden de delegatie statenleden van de commissie Ruimtelijk Ordening, Landelijk Gebied en Wonen (RLW) van de provincie Gelderland en enkele gemeentebestuurders van Tiel. Ze brachten eind september een werkbezoek aan de fruitbedrijven Menoelong in Wadenoyen en Vissers Fruit in Ophemert.

Op uitnodiging van het Fruitpact en de J.C. van Kesselgroep werden de bezoekers geïnformeerd en rondgeleid over beide bedrijven. Frank Engelbart, projectleider Fruitpact van Rijnconsult: "Een gezonde groei van de fruitsector, minder transport én toerisme zijn de speerpunten van het fruitcluster. Voor een sterke fruitsector is het van belang dat fruit, letterlijk en figuurlijk, de ruimte krijgt. En dat we daarnaast inzetten op innovatie. Dat reikt van milieuvriendelijke technieken bij het bewaren van fruit door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnepanelen tot verfijning van teelttechnieken en introducties van nieuwe fruitrassen. Van de 550 fruittelers in het rivierengebied hebben zo’n veertig bedrijven hun bebouwde perceel uitgebreid voor extra werkzaamheden als het wassen, sorteren en bewaren van appels. De problemen waar sommige telers tegenaan lopen is dat  de regels voor uitbreiding per gemeente verschillen. De optie om de extra werkzaamheden naar een bedrijventerrein te verplaatsen is te duur. Bovendien levert het uitvoeren van meerdere bedrijfsactiviteiten op eigen terrein een minder grote verkeersdruk op en een reductie van de CO2uitstoot.”
"We hebben in het rivierengebied 4000 hectare hardfruit, 550 fruittelers en honderd aanverwante bedrijven. In totaal levert dat zo’n 6600 arbeidsplaatsen op en staat het voor een economische waarde van een half miljard. Van het ooit lokale, coöperatieve speelveld zijn we meer en meer naar het internationale competitieve speelveld gegaan. Fruit is economie en vraagt, omdat de markt naast kleinschalige initiatieven ook schaalvergroting vereist, niet alleen vakmanschap, maar ook ondernemerschap.”
Paul van Bergen van de J.C. van Kesselgroep: "Voor de uitbreidingen van bestemmingsplannen zou regionaal gezien een eenduidige maatlat moeten bestaan. Daar staat tegenover dat je die toegestane uitbreidingen ook landschappelijk gezien esthetisch inpast en dat er flexibel maatwerk vereist is voor bijvoorbeeld aansluitingen op provinciale wegen.” De schaalvergroting is een proces dat je niet tegen kunt houden, volgens fruittelers Henk Vissers en Peter van Haaften, beiden gastheer. "Er is gezien de internationale ontwikkelingen een noodzaak tot aanpassen van de regelgeving. Om even later ook te mijmeren over het vak: "Die boomgaarden vol met appels in de vroege ochtend… waar dan ook de reeën en vossen doorheen lopen.” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA