Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 28 May 2018

Persbericht: Proeftuin Randwijk nu ook open voor kleinfruit-innovatie en kennis over bijen

Persbericht

 

Proeftuin Randwijk nu ook open voor kleinfruit-innovatie en kennis over bijen

 

 

Randwijk, 16 mei 2018: Op dinsdagmiddag 15 mei 2018 was het zover. Onder grote belangstelling van de sponsoren van de proeftuin zijn het nieuwe Houtig Kleinfruitcentrum (HKC) en de nieuwe  demonstratie-bijenstal met bijbehorend informatiecentrum op de proeftuin officieel geopend.  â€™s Avonds konden de telers die supporter zijn van de proeftuin het HKC en de bijenstal bezichtigen.

 

Demonstratie-bijenstal & educatiecentrum

Bijen en fruit zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Daarom hebben Proeftuin Randwijk en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) de handen ineengeslagen en is op de proeftuin een demonstratie-bijenstal met educatieruimte ingericht.

Vanuit deze stal vliegen sinds 20 april de bijen de boomgaarden van de proeftuin in. De bijenstal doet tevens dienst als bijeneducatiecentrum. Op 15 mei 2018 tijdens de sponsoren bijeenkomst heeft de officiële opening van de bijenstal plaatsgevonden. De sponsoren konden via de informatieborden en de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de NBV direct al nieuwe kennis opdoen.

 

Quote Jan Peeters (Fruitconsult):

"Zowel in de fruitteelt als in de bijenhouderij staan de ontwikkelingen niet stil. Het is goed dat imkers en fruittelers elkaar daarvan op de hoogte houden en kennis uitwisselen. Het nieuwe bijeneducatiecentrum op de proeftuin is hiervoor vanaf nu de aangewezen locatie”.

 

Meer informatie over de bijenstal is te vinden op de website van de proeftuin.

 

Start Houtig Kleinfruitcentrum

Op Proeftuin Randwijk lag de nadruk tot nu toe op appels, peren, kersen en pruimen. 

Met de opening van het HKC is daar verandering in gekomen en is er ook ruimte voor onderzoek en demo’s rond rode bessen, blauwe bessen, bramen en frambozen.

Dat het bedrijfsleven dit initiatief waardeert blijkt uit het feit dat al 20 kleinfruittelers supporter zijn geworden. Door de komst van het HKC heeft de proeftuin ook nieuwe sponsoren mogen verwelkomen. De eerste demo’s zijn geplant en er gaat onderzoek starten rond de biologische bestrijding van de bramengalmijt. Daarnaast gaat WUR in het HKC werken aan de implementatie van kennis die in de afgelopen jaren opgedaan is vanuit het onderzoek rond de Suzuki fruitvlieg.

 

Het nieuwe HKC is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen diverse stakeholders. Fruitconsult zorgt voor het onderhoud van het HKC en brengt kennis en ervaring vanuit het grootfruit in, CAF brengt kennis en ervaring in vanuit groot- en kleinfruit, de NFO zet haar netwerk in en waarborgt aansluiting bij de praktijk van fruittelers, WUR waarborgt de onafhankelijkheid en zet haar brede onderzoek expertise in.  Bij de opzet van het HKC zijn de partners van de proeftuin ondersteund door Vlamings, door HortiNova en een aantal kleinfruittelers. Samen vormen zij een werkgroep die ook bij de verder ontwikkeling van het HKC betrokken zal blijven.

 

Quote Frederik Bunt (voorzitter productgroep kleinfruit NFO)

"De productgroep van NFO is blij dat Proeftuin Randwijk en haar partners hun nek uitgestoken hebben om het HKC te realiseren. Ik reken erop dat kleinfruittelers dit initiatief financieel willen steunen door voor € 250,- per jaar supporter te worden”

 

Meer weten, sponsor of supporter worden?

Heeft u vragen over dit bericht of overweegt u om sponsor of supporter te worden, neem dan contact op me Patricia Hoogervorst (secretaris stuurgroep Proeftuin Randwijk). Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06 27 35 22 24 of neem contact met ons op via  info@proeftuinrandwijk.nl 

 

De proeftuin is gevestigd op:  Lingewal 1, NL  6668LA, Randwijk., www.proeftuinrandwijk.nl

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA