Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 13 June 2018

Onderzoek: fruitafval als vervanger voor leer

Schimmels, fruitafval, hennep; Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of ze als duurzame grondstoffen kunnen dienen voor textiel.

In het Circulair Fashion Lab werken studenten samen met ontwerpers aan schone, duurzame kleding. Fruitafval kan bijvoorbeeld een vervangende grondstof zijn voor leer. Met deze projecten zal WUR een bijdrage leveren aan de State of Fashion tentoonstelling die, in samenwerking met ArtEZ, vanaf 1 juni in Arnhem is te zien. De resultaten zijn na de opening nog zeven weken te bezichtigen.

Duurzamere productieketen

"Na olie is textiel de meest vervuilende industrie," vat Kim Poldner – universitair docent en onderzoeker bij bedrijfskunde samen. Zij coördineert het Circular Fashion Lab binnen Wageningen University & Research. "Wageningen werkt aan een duurzamere productieketen, van grondstof tot consument."

Jan van Damen, biomaterialendeskundige bij WUR, vult aan: "Als de mode-industrie circulair wil worden, moet het echt beter mogelijk worden om producten te recyclen."

Stap naar circulariteit

 "Na eerdere inspanningen van de industrie, bijvoorbeeld voor biologisch katoen, is het nu tijd voor een volgende stap, naar circulariteit," vindt Poldner. Een voorbeeld is een schoen gemaakt met mylium bandjes - een samenwerking tussen bioproces ingenieur Iris Houthoff (Mylium) en schoenontwerper Luc Aarts. Daarnaast kijken de onderzoekers of chemicaliën die worden gebruikt om kleren te kleuren vervangbaar zijn door duurzame alternatieven. Opties voor vervanging zijn pigmenten uit algen of geproduceerd door micro-organismen.

Plantaardige alternatieven

Kleding van plantaardige alternatieven heeft tevens als voordeel dat het geen plastic afgeeft als het wordt gewassen. Nylon, polyester en acryl doen dat wel. Van synthetische stoffen komt er naar schatting per jaar een half miljoen ton microplastic in de oceaan terecht.

Kim Poldner vertelt dat op een grootschaliger niveau WUR haar succesvolle onderzoek naar markt- en waardeketens ook kan toepassen op textiel. Het Circular Fashion-project over biomimicry speelt zich af op dit systeemniveau. "We kijken hoe mieren en bijen samenwerken, om dat toe te passen op de mode-industrie,’ vertelt Poldner. ‘We moeten voorbij pure concurrentie en dit met z’n allen aanpakken. Een mondiaal probleem vereist een mondiale oplossing."

"Wageningen brengt mensen uit de verschillende sectoren bij elkaar om na te denken over dit probleem, van ontwerpers tot afvalverwerkers," vertelt Van Dam. In die geest organiseerde WUR al een aantal keer 'Wageningen Dialogues' over duurzame kleding, waarbij ook het brede publiek betrokken werd. "Ook de consument moet zich bewust worden van de waarde van kleding."

Auteur: Martijn van der Donk

Bron: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/28761/onderzoek-fruitafval-als-vervanger-voor-leer?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Daily%20Focus%201%20Juni&usertoken=1487012912axjCYTYbwKmv93ymclOIQT0P5pSufm687IlggBiKcPKABDjYLCLuJ0BBMfAZo4gcgn=Daily%20Focus%201%20Juni&usertoken=1487012912axjCYTYbwKmv93ymclOIQT0P5pSufm687IlggBiKcPKABDjYLCLuJ0BBMfAZo4gc 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA