Nieuwsarchief
 
December 2019
Monday 16 December 2019 Biodiversiteit in de boomgaard
Monday 16 December 2019 Boomgaard van de toekomst 2
April 2019
February 2019
September 2018
March 2018
Monday 12 March 2018 Kansen fruitteelt benutten
Monday 12 March 2018 Gezond en veilig fruit
January 2018
May 2017
February 2017
Saturday 18 February 2017 Milieukleur
January 2016
August 2016
April 2016
Thursday 28 April 2016 Koelen met de zon
Thursday 28 April 2016 Alert blijven op bacterievuur
Thursday 28 April 2016 Frisse ideeën voor fruitteelt
Monday 4 April 2016 Fruit helpt gewicht verliezen
February 2016
January 2015
Sunday 24 January 2016 Vergroenen van de fruitteelt
Sunday 24 January 2016 Kwaliteit agrarisch landschap bewaren
December 2015
November 2015
Tuesday 17 November 2015 Campagne Conferenceperen werkt
October 2015
Monday 5 October 2015 Mini Master zet je aan het denken
Monday 5 October 2015 Een slag maken met innovatie
Monday 5 October 2015 Ruimte voor fruit
Monday 5 October 2015 Vriendelijke nieuwe peer: de Migo
September 2015
Tuesday 15 September 2015 Nieuwe peer Migo
Wednesday 2 September 2015 Hagel treft fruittelers
Wednesday 2 September 2015 Oostprognose appel en peer
May 2015
Wednesday 20 May 2015 Fruit- en bloesemtocht BurenStad
April 2015
Tuesday 28 April 2015 Nieuw record Bloesemtocht
Tuesday 28 April 2015 Vertimec Gold voor fruitteelt
Sunday 19 April 2015 Samen werken aan acceptatie
Friday 17 April 2015 Innovatie aanjagen is de uitdaging
Friday 17 April 2015 Nieuwe biologische appel succes
Friday 17 April 2015 Brede gesprekken over innovatie
February 2015
January 2015
Tuesday 27 January 2015 Nooit zo'n beroerd fruitjaar als 2014
Tuesday 6 January 2015 De 24 meest gezonde soorten fruit
Tuesday 6 January 2015 Gratis schoolfruit weer gestart
Tuesday 6 January 2015 Appeloogst gestegen met 12%
November 2014
Wednesday 12 November 2014 Fruitcorso als zakelijk evenement
Wednesday 26 November 2014 Markt hardfruit verandert razendsnel
Monday 3 November 2014 Puur Gelderse Lola getraceerd
September 2014
Monday 1 September 2014 Met minder meer verdienen
Monday 1 September 2014 Vernieuwing van de appel
Monday 1 September 2014 Fruitpact voedingsbodem ontwikkeling
August 2014
Sunday 31 August 2014 Streekproducten leveren probleem op
June 2014
Monday 30 June 2014 Op zoek naar meer fruit
Monday 30 June 2014 Relatiedag fruitteelt voltreffer
Monday 30 June 2014 Telers voor schoon drinkwater
May 2014
Monday 19 May 2014 Vooral samen blijven optrekken
Monday 19 May 2014 Fruitpact moet aanjager blijven
Monday 19 May 2014 Greenport zaak van gewicht
Monday 19 May 2014 Hele goede belangenvereniging
April 2014
March 2014
January 2014
Monday 20 January 2014 Natuurlijk Gruun als levende les
Monday 20 January 2014 Bestaande machine anders gebruikt
Monday 20 January 2014 Beleven en leren op de boerderij
Monday 20 January 2014 Contact met overheden is belangrijk
December 2013
Monday 2 December 2013 Fruitpact in actie voor bouwblok
September 2013
Sunday 1 September 2013 Streekproducten leveren probleem op
October 2013
Friday 25 October 2013 Masterclass in beter ondernemen
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 08 February 2021

Vernieuwing en verduurzaming appelopstanden in de praktijk

Fruitteler Sander Verstegen werkt samen met zijn broer, vader en oom op hun Fruitbedrijf Verstegen VOF in Opijnen. ‘We vernieuwen en verduurzamen steeds meer, maar het mag niet ten koste gaan de kwaliteit van het fruit.’

Op het fruitbedrijf telen de fruittelers op 32 hectare Migo en Conference en op 43 hectare Goudreinetten, Elstar, Red Prince, Kanzi, Tessa, Maribelle, Gala en Golden Delicious. Verstegen: ‘Bij appel vernieuwen we om de tien tot twintig jaar. Ons oudste perceel appels is veertien jaar oud, het jongste één jaar. Als de boom ouder wordt, neemt de kwaliteit van de boom en het fruit af. De laatste twee jaren hebben we oudere fruitbomen vervangen door het clubras Tessa. Bij de aanplant van nieuwe rassen kijken we naar het plukvenster. We plukken nu in totaal zo’n acht weken. Maar we selecteren ook op hoe sterk een fruitras is. Zo is de Tessa bijvoorbeeld een sterk en weinig ziektegevoelig appelras, dat ook goed smaakt, wat eveneens een belangrijke overweging is bij de keuze van nieuwe aanplant.’
Fruittelers werken steeds duurzamer. ‘We werken met drones en GPS-taakkaarten die aangeven waar precies gewasbeschermingsmiddelen of bemesting toegediend moet worden, waardoor we veel minder middelen gebruiken. Sinds kort hebben we ook andere bomen, een soort 2D-haagbomen. De plat gesnoeide vorm maakt dat de middelen beter bij de boom en het fruit komen. Bovendien is het door de vormsnoei gemakkelijker via GPS te wortelsnoeien bij hard groeiende bomen en te bemesten bij zwakkere bomen. Het wortelsnoeien en bemesten zorgt ervoor dat je meer egale producten krijgt die voldoen aan de gewenste vruchtmaten. Een groot percentage van dat fruit levert een hogere prijs op. In een groot deel van onze boomgaarden maken we ook gebruik van vochtsensoren en druppelslangen, wat meer dan de helft aan waterverbruik scheelt. Al deze vormen van verduurzaming kosten niet alleen minder tijd, maar je hoeft ook minder middelen, bemesting en water te gebruiken, wat beter is voor het milieu.’
‘Daarnaast maken we, als dat mogelijk is, meer gebruik van biologische middelen. In de boomgaarden hangen bijenhotels en predatorhuisjes. Drie jaar geleden zijn we begonnen met het zaaien van bloemstroken. Het eerste jaar merkten we daar weinig van, maar de afgelopen twee jaar leidde het  er waarschijnlijk  toe dat we niet langer meer het gewasbeschermingsmiddel Vertimec hoefden te gebruiken. Dat is gunstig, omdat dat een belastend middel is dat heel slecht is voor nuttige vijanden. Maar in sommige gevallen zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen nog steeds nodig. Alles wat je kunt doen om te verduurzamen is mooi meegenomen. Ook wij spuiten het liefst zo min mogelijk. Dat scheelt ons ook tijd en geld. Maar ik meen dat de kwaliteit van de appels en peren wel goed moet blijven, om de kwaliteit te kunnen waarborgen zoals de afnemers en consumenten die willen. De Betuwe is een fruitgebied en dat moet zo blijven. Als fruittelers doen we er alles aan om dat zo duurzaam mogelijk te doen. Ook op de nieuwe fruitopleiding, de Fruit Tech Campus, wordt uitgegaan van vernieuwing en verduurzaming binnen de fruitteelt. Zo hoop ik er bijvoorbeeld op dat we binnen enkele jaren al plukrobots in kunnen zetten in onze boomgaarden.’



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA