Nieuwsarchief
 
December 2019
Monday 16 December 2019 Biodiversiteit in de boomgaard
Monday 16 December 2019 Boomgaard van de toekomst 2
April 2019
February 2019
September 2018
March 2018
Monday 12 March 2018 Kansen fruitteelt benutten
Monday 12 March 2018 Gezond en veilig fruit
January 2018
May 2017
February 2017
Saturday 18 February 2017 Milieukleur
January 2016
August 2016
April 2016
Thursday 28 April 2016 Koelen met de zon
Thursday 28 April 2016 Alert blijven op bacterievuur
Thursday 28 April 2016 Frisse ideeën voor fruitteelt
Monday 4 April 2016 Fruit helpt gewicht verliezen
February 2016
January 2015
Sunday 24 January 2016 Vergroenen van de fruitteelt
Sunday 24 January 2016 Kwaliteit agrarisch landschap bewaren
December 2015
November 2015
Tuesday 17 November 2015 Campagne Conferenceperen werkt
October 2015
Monday 5 October 2015 Mini Master zet je aan het denken
Monday 5 October 2015 Een slag maken met innovatie
Monday 5 October 2015 Ruimte voor fruit
Monday 5 October 2015 Vriendelijke nieuwe peer: de Migo
September 2015
Tuesday 15 September 2015 Nieuwe peer Migo
Wednesday 2 September 2015 Hagel treft fruittelers
Wednesday 2 September 2015 Oostprognose appel en peer
May 2015
Wednesday 20 May 2015 Fruit- en bloesemtocht BurenStad
April 2015
Tuesday 28 April 2015 Nieuw record Bloesemtocht
Tuesday 28 April 2015 Vertimec Gold voor fruitteelt
Sunday 19 April 2015 Samen werken aan acceptatie
Friday 17 April 2015 Innovatie aanjagen is de uitdaging
Friday 17 April 2015 Nieuwe biologische appel succes
Friday 17 April 2015 Brede gesprekken over innovatie
February 2015
January 2015
Tuesday 27 January 2015 Nooit zo'n beroerd fruitjaar als 2014
Tuesday 6 January 2015 De 24 meest gezonde soorten fruit
Tuesday 6 January 2015 Gratis schoolfruit weer gestart
Tuesday 6 January 2015 Appeloogst gestegen met 12%
November 2014
Wednesday 12 November 2014 Fruitcorso als zakelijk evenement
Wednesday 26 November 2014 Markt hardfruit verandert razendsnel
Monday 3 November 2014 Puur Gelderse Lola getraceerd
September 2014
Monday 1 September 2014 Met minder meer verdienen
Monday 1 September 2014 Vernieuwing van de appel
Monday 1 September 2014 Fruitpact voedingsbodem ontwikkeling
August 2014
Sunday 31 August 2014 Streekproducten leveren probleem op
June 2014
Monday 30 June 2014 Op zoek naar meer fruit
Monday 30 June 2014 Relatiedag fruitteelt voltreffer
Monday 30 June 2014 Telers voor schoon drinkwater
May 2014
Monday 19 May 2014 Vooral samen blijven optrekken
Monday 19 May 2014 Fruitpact moet aanjager blijven
Monday 19 May 2014 Greenport zaak van gewicht
Monday 19 May 2014 Hele goede belangenvereniging
April 2014
March 2014
January 2014
Monday 20 January 2014 Natuurlijk Gruun als levende les
Monday 20 January 2014 Bestaande machine anders gebruikt
Monday 20 January 2014 Beleven en leren op de boerderij
Monday 20 January 2014 Contact met overheden is belangrijk
December 2013
Monday 2 December 2013 Fruitpact in actie voor bouwblok
September 2013
Sunday 1 September 2013 Streekproducten leveren probleem op
October 2013
Friday 25 October 2013 Masterclass in beter ondernemen
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 11 October 2021

Kerstenteelt blijft uitdaging

Hadden kersentelers Erik en Wouter van Elst uit Lienden de laatste jaren voornamelijk te maken met de opmars van de suzuki-fruitvlieg, dit jaar was die nauwelijks te traceren. Afgelopen zomer veroorzaakte vooral de hoeveelheid neerslag voor een vermindering van de kersenoogst. 

Erik en Wouter van Elst telen op 19 van hun 33 hectare verschillende kersenrassen in de Marspolder in Lienden. ‘We hebben ruim dertig jaar geleden het, destijds nog gemengd, bedrijf van onze vader overgenomen. In 1990 waren wij een van de eerste bedrijven in Nederland die laagstamkersenbomen plantten. Eerst probeerden we dat uit op een klein perceel, waarna we de kerstenteelt geleidelijk aan uitbreidden.’
Met om de kersenpercelen heen gaas en erboven doek over overkappingen zijn de boomgaarden beter beschermd tegen plagen en weersinvloeden. ‘De afgelopen jaren hebben we geëxperimenteerd hoe we met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de suzuki-fruitvlieg konden bestrijden. Maar tot onze grote verrassing waren er dit jaar nauwelijks suzuki-fruitvliegen. We vermoeden dat het te maken heeft met het koude voorjaar. Veel vaker is het weer juist de grootste vijand binnen de kersenteelt. Nachtvorst hebben we goed onder controle met de Frostbuster, die warme wind door de boomgaard blaast. Maar dit jaar hadden we in de boomgaarden door de natte zomer wel meer last van vruchtrot, waardoor zo’n dertig tot veertig procent van de kersenoogst overstuur is gegaan. En door onweer in combinatie met storm kunnen kappen eraf waaien.’
De broers: ‘De uitdaging als kersenteler is de beste kwaliteit kersen leveren. We blijven innoveren en experimenteren, willen altijd weer beter. Dat doen we met nieuwe kersenrassen en innovatieve productiemethoden. Onze eerste kersen zijn Burlat en Merchant, die we zo’n drie tot vier dagen vervroegen en daardoor als eerste op de markt hebben, wat later volgen Kordia, Karina en Regina. Met de Finals, een laat ras, hebben we nog zo’n drieënhalve week kersenoogst na het oorspronkelijke kersenseizoen. De keuze voor kersenrassen maken we op smaak, productie en houdbaarheid. Na de oogst ga je er onmiddellijk weer voor zorgen dat de kersenbomen het volgende jaar weer sterke knoppen kunnen krijgen. Tegelijkertijd werken we aan goede huisvesting voor de seizoensarbeiders.’
‘Een klein deel van de kersen wordt afgezet via twee eigen kersenstalletjes in Lienden, de rest gaat al jaren naar Albert Heijn, voor ons een fijne partner. Tijdens de oogst komen ze bij ons iedere avond verse kersen halen. Bij de kersenstallen verkopen we vooral aan lokale, vaste klanten, soms aan toeristen. Sommige mensen uit bijvoorbeeld de Randstad komen daarna terug. Eén daarvan wil graag witte kersen, waar we maar enkele bomen van hebben. Wat betreft de toekomst van de kersenteelt denk ik dat we als kersentelers vooral aan saamhorigheid kunnen werken. En dat gebeurt gelukkig steeds meer. Sinds enige tijd maken we deel uit van een kersentelersgroep die uit zo’n twintig ondernemers bestaat. We wisselen kennis uit en delen ervaringen, waardoor we gezamenlijk verder komen.’



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA