Nieuwsarchief
 
December 2019
Monday 16 December 2019 Biodiversiteit in de boomgaard
Monday 16 December 2019 Boomgaard van de toekomst 2
April 2019
February 2019
September 2018
March 2018
Monday 12 March 2018 Kansen fruitteelt benutten
Monday 12 March 2018 Gezond en veilig fruit
January 2018
May 2017
February 2017
Saturday 18 February 2017 Milieukleur
January 2016
August 2016
April 2016
Thursday 28 April 2016 Koelen met de zon
Thursday 28 April 2016 Alert blijven op bacterievuur
Thursday 28 April 2016 Frisse ideeën voor fruitteelt
Monday 4 April 2016 Fruit helpt gewicht verliezen
February 2016
January 2015
Sunday 24 January 2016 Vergroenen van de fruitteelt
Sunday 24 January 2016 Kwaliteit agrarisch landschap bewaren
December 2015
November 2015
Tuesday 17 November 2015 Campagne Conferenceperen werkt
October 2015
Monday 5 October 2015 Mini Master zet je aan het denken
Monday 5 October 2015 Een slag maken met innovatie
Monday 5 October 2015 Ruimte voor fruit
Monday 5 October 2015 Vriendelijke nieuwe peer: de Migo
September 2015
Tuesday 15 September 2015 Nieuwe peer Migo
Wednesday 2 September 2015 Hagel treft fruittelers
Wednesday 2 September 2015 Oostprognose appel en peer
May 2015
Wednesday 20 May 2015 Fruit- en bloesemtocht BurenStad
April 2015
Tuesday 28 April 2015 Nieuw record Bloesemtocht
Tuesday 28 April 2015 Vertimec Gold voor fruitteelt
Sunday 19 April 2015 Samen werken aan acceptatie
Friday 17 April 2015 Innovatie aanjagen is de uitdaging
Friday 17 April 2015 Nieuwe biologische appel succes
Friday 17 April 2015 Brede gesprekken over innovatie
February 2015
January 2015
Tuesday 27 January 2015 Nooit zo'n beroerd fruitjaar als 2014
Tuesday 6 January 2015 De 24 meest gezonde soorten fruit
Tuesday 6 January 2015 Gratis schoolfruit weer gestart
Tuesday 6 January 2015 Appeloogst gestegen met 12%
November 2014
Wednesday 12 November 2014 Fruitcorso als zakelijk evenement
Wednesday 26 November 2014 Markt hardfruit verandert razendsnel
Monday 3 November 2014 Puur Gelderse Lola getraceerd
September 2014
Monday 1 September 2014 Met minder meer verdienen
Monday 1 September 2014 Vernieuwing van de appel
Monday 1 September 2014 Fruitpact voedingsbodem ontwikkeling
August 2014
Sunday 31 August 2014 Streekproducten leveren probleem op
June 2014
Monday 30 June 2014 Op zoek naar meer fruit
Monday 30 June 2014 Relatiedag fruitteelt voltreffer
Monday 30 June 2014 Telers voor schoon drinkwater
May 2014
Monday 19 May 2014 Vooral samen blijven optrekken
Monday 19 May 2014 Fruitpact moet aanjager blijven
Monday 19 May 2014 Greenport zaak van gewicht
Monday 19 May 2014 Hele goede belangenvereniging
April 2014
March 2014
January 2014
Monday 20 January 2014 Natuurlijk Gruun als levende les
Monday 20 January 2014 Bestaande machine anders gebruikt
Monday 20 January 2014 Beleven en leren op de boerderij
Monday 20 January 2014 Contact met overheden is belangrijk
December 2013
Monday 2 December 2013 Fruitpact in actie voor bouwblok
September 2013
Sunday 1 September 2013 Streekproducten leveren probleem op
October 2013
Friday 25 October 2013 Masterclass in beter ondernemen
« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 21 May 2021

Duurzamer peren koelen

De vraag van Marc André de la Porte, fruitteler in Dreumel en voorzitter van Fruitpact, of off-grid koelen van peren mogelijk is werd vorig jaar beantwoord door onderzoeker Frank van de Geijn van Wageningen University & Research en medewerkers van Encon, een bedrijf dat actief is op het gebied van duurzame energieprojecten voor industriële bedrijven. André de la Porte: ‘We waren benieuwd of fruittelers ook autarkisch zouden kunnen koelen.’

De fruitteler: ‘De vraag kwam voort uit het zogeheten Zocool!-project, waarbij duurzame oplossingen voor het koelen en invriezen van fruit worden onderzocht. Ik koos bij mijn vraag of je ook geheel zelfvoorzienend peren kunt koelen juist voor peren omdat je bij het koelen daarvan wat betreft hardfruit met de meest kritische koelvragen te maken hebt. Ik vroeg me af of we als perentelers ook autonoom energie op kunnen wekken met zonnepanelen of een windmolen en die op kunnen slaan om zo duurzaam te kunnen koelen. Het was een aanzet om de meest innovatieve koelmethode te bedenken.’
Uit de onderzoeken bleek dat autarkisch koelen kostentechnisch niet haalbaar is. ‘Dat heeft voornamelijk te maken met de kosten van de opslag van de energie en de hoge onderhoudskosten van de batterijen. Ook als je voor 75 procent zelf aan zou leveren en 25 procent stroom via het net zou ontvangen is het niet haalbaar. Je moet een behoorlijke energieopslag hebben om te kunnen gebruiken bij de piek van het inkoelen na de oogst, maar ook voor de periodes waarin er weinig wind of zon is. Daarnaast heb je veel energie die je opwekt in de lange periode waarin er geen piekverbruik is, die je niet teruglevert aan het net als je autarkisch stroom opwekt. Als je die op zou kunnen slaan en gebruiken, zou het misschien wel interessant worden. Maar het aanleggen van daarvoor geschikte stroomkabels in buitengebied kost ook weer gigantisch veel geld.’
Veel fruittelers verduurzamen door gesubsidieerd gebruik te maken van zonnepanelen. ‘De energie daarvan leveren ze aan het net en de energie die ze nodig hebben nemen ze weer af van het net. Anders dan bij particulieren die hun eigen opgewekte stroom kunnen gebruiken. Ik denk ook dat we waarschijnlijk altijd een andere vorm van energievoorziening nodig zullen blijven houden, omdat er niet altijd zon of wind is en de opslag ervan en het onderhoud van de batterijen door daarin gespecialiseerde bedrijven zo duur is. Ik had  het graag willen verwezenlijken. We zijn een ervaring rijker en een illusie armer. Ik hoop wel dat er gebruik gemaakt wordt van de opgedane kennis voor eventuele doorontwikkeling. Zelf vind ik het vooral jammer dat er geen tussenweg is, dat je bijvoorbeeld voor vijftig procent autonoom koelt en voor de ander helft stroom van het net gebruikt. Het blijft een continu proces van manieren vinden om te kunnen verduurzamen. Bij de nieuwe koelcellen die ik ga bouwen ga ik in ieder geval wel gebruik maken van zonnepanelen en koelen met CO2 in plaats van Freon 22. Hoe dan ook gaat de verduurzaming voort.’

Dit was het laatste deel van een drieluik over duurzaam peren koelen. In de vorige twee nieuwsbrieven kunt u meer lezen over de verrichte onderzoeken.



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA