Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 05 June 2015

Nederlandse appels en peren naar India

India zal de komende maanden de laatste controles afronden om de export van Nederlandse appels en peren mogelijk te maken na de zomeroogst in september. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is dat vandaag overeengekomen met de Indiase minister van Landbouw Shri Radha Mohan Singh. Met de export van appels en peren naar India is op termijn 15 miljoen euro gemoeid.

Nederlands fruit verovert de wereld

Dijksma: 'Het Nederlands fruit verovert de wereld. India is een prachtland voor de export. De Indiase overheid doet er alles aan om ruim een miljard consumenten na onze oogst in de zomer te laten genieten van Nederlandse appels en peren. De goede kwaliteit van onze producten werpt letterlijk zijn vruchten af!'

Groeiende exportmarkt

India is voor Nederland een groeiende, maar altijd nog relatief bescheiden exportmarkt ter waarde van circa 1,8 miljard euro vorig jaar. Ter vergelijking, de export naar China in 2014 was circa 7,9 miljard euro. Het is essentieel dat het Nederlandse bedrijfsleven vastere voet krijgt op de Indiase markt. Door de Russische boycot op groenten en fruit uit de Europese Unie, is Nederland samen met de sector op zoek naar alternatieve afzetmarkten voor Nederlandse landbouwproducten. India is één van die alternatieve afzetmarkten waar veel kansen liggen voor Nederland. Eerder werd bijvoorbeeld al markttoegang bereikt om Nederlandse peren naar Mexico, Brazilië en China te exporteren.

Open voor internationaal economische relaties

Jarenlang is India vrijwel gesloten geweest voor import en waren handelsbarrières groot. Met het aantreden van president Modi staat India steeds meer open om internationaal economische relaties aan te gaan. Het bezoek dat staatssecretaris Dijksma samen met minister-president Rutte en minister Ploumen van Buitenlandse Handel aan het land brengt staat dan ook voor een groot deel in het teken van verbetering van de handelsrelaties, waarbij landbouw een grote rol speelt. Door urbanisatie en de groei van de middenklasse wordt de kwaliteit en veiligheid van voedsel steeds belangrijker. Dit vergroot de bereidheid om meer te betalen voor geïmporteerde kwaliteitsproducten. Deze verandering zorgt er voor dat de barrières voor de import van agrarische producten kleiner worden en samenwerking en handel met Nederland makkelijker worden.

Bron: ministerie van Economische zaken 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA