Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 30 June 2017

Mogelijk oplossing tegen bacterievuur

Dick de Kat Angelino, appel- en perenteler in Kesteren en bestuurslid van NFO, wijst erop dat zowel laanboomkwekers als fruittelers in het hele gebied alert moeten blijven op het voorkomen van verspreiding van bacterievuur. "In verkennende gesprekken met laanboomkwekers die controles laten uitvoeren door Naktuinbouw, denken we aan nieuwe methoden om bacterievuur te traceren, zoals de inzet van drones.”

 

"Bacterievuur, veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora, kan veel schade aanrichten in de fruit- en boomteelt, maar ook in tuinen, plantsoenen, parken, natuur en landschappen. Laanboomtelers zijn verplicht om hun percelen te laten controleren door medewerkers van Naktuinbouw, omdat ze hun bomen alleen gecertificeerd bacterievuurvrij mogen exporteren. Voor fruittelers geldt een dergelijke verplichting niet, omdat vruchten geen besmettingsgevaar vormen, maar ook voor hen is het van groot belang dat ze hun percelen goed in de gaten houden.”

"Bacterievuur komt al in het voorjaar voor, maar vooral bij broeierig weer in juni, juli en tast het de bloesems, bladeren en twijgen van bomen aan. Het kan overwaaien door een boom van een ander perceel of uit een andere tuin, maar het kan ook overgebracht worden door insecten of vogels. Chemische middelen om het te bestrijden mogen niet meer gebruikt worden. D aarom is het bij aantasting van een boom, de bloesems, bladeren en twijgen kleuren dan bruinzwart en verdorren, van belang om een aangetaste boom meteen te rooien en vernietigen, om verspreiding in te dammen. Daarbij is hygiënisch werken essentieel.”

Het ene fruitras is gevoeliger voor aantasting door bacterievuur dan het andere. "Verschillende oudere rassen zijn gevoeliger voor bacterievuur dan nieuwe. Die worden juist vaak geplant door hobbymatige telers die soms niet weten dat bacterievuur bestaat. Daarom is het van belang dat het hele gebied gecontroleerd wordt. Ook binnen de grootschalige fruitteelt zie je dat sommige rassen gevoeliger zijn dan andere. Dat heeft met name te maken met de nabloei die de rassen hebben. Maar we moeten ook letten op andere bomen en struiken in de omgeving, zoals onder meer de meidoorn en vuurdoorn die eveneens bacterievuurgevoelig zijn en de bacterie kunnen verspreiden. Daarvoor bestaan ook alternatieven, zoals onder meer de sleedoorn.”

"De laatste jaren is bacterievuur goed onder controle gehouden en komen grootschalige uitbraken niet meer voor. In de jaren tachtig had je soms wel eens percelen die voor een derde gerooid moesten worden. Jongere telers hebben dat niet meegemaakt, maar letten ook goed op. Gemeenten stimuleren de laatste jaren ook dat er minder bacterievuurgevoelige plantsoenen komen. Samen met de laanboomtelers kijken we naar mogelijkheden om het hele gebied te kunnen controleren op bacterievuur. We onderzoeken het inzetten van drones daarbij, die tegelijkertijd andere taken voor de laanboom- en fruitteelt kunnen uitvoeren. Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden. Als fruittelers en laanboomtelers blijven we in gesprek.” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA