Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 27 July 2020

Minder appels en gelijke oogst peren verwacht

Zoetermeer 23 juli 2020 – Dit jaar zullen in Nederland naar verwachting minder appels worden geplukt dan vorig jaar, terwijl de totale perenoogst vergelijkbaar is met die in 2019. De Nederlandse oogstraming komt uit 234 miljoen kilo appels en 373 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming. 

In de periode van 8 tot en met 21 juli zijn metingen gedaan in boomgaarden representatief verdeeld over Nederland. Door goede weersomstandigheden is sprake van een regelmatig groeiseizoen. Telers verwachten een kwalitatief goede oogst. De totale appelpluk wordt 14 procent lager ingeschat dan in 2019 door vooral minder stuks aan de bomen. De perenoogst is even hoog geraamd als vorig jaar. Vanaf medio augustus is de nieuwe oogst van appels en peren beschikbaar en kan de consument weer genieten van de smakelijke nieuwe oogst. 

Appels worden dit jaar geteeld op 6.200 hectare, zoals blijkt uit cijfers van CBS. Dit is drie procent lager dan vorig jaar en daarmee zet de dalende trend nog steeds voort. Elstar is met een aandeel van bijna 45 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 90 miljoen kilo Elstar geoogst ten opzichte van 109 miljoen kilo vorig jaar. Het tweede ras is Jonagold (incl. Jonagored) waarbij uitgegaan wordt van 52 miljoen kilo (67 miljoen kg in 2019). 

De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.100 hectare. Hiermee is het oppervlak vergelijkbaar met vorig jaar. De oogst van Conference, goed voor driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 281 miljoen kilo. Op afstand volgen Doyenné du Comice en Beurré Alexander Lucas als meest geteelde perenrassen waarbij wordt uitgegaan van 27 miljoen kilo en 26 miljoen kilo. 

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is de organisatie van en voor de professionele, Nederlandse fruittelers. De NFO behartigt de belangen van fruitteeltondernemers. GroentenFruit Huis is de belangenorganisatie voor telersverenigingen en handelsbedrijven die zich bezighouden met de afzet van groenten en fruit. 

Bijlage: tabel Oogstraming appels en peren in Nederland


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA