« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 28 April 2016

Koelen met de zon

Wilco van Kranenburg, fruitteler in Buurmalsen, maakte enkele jaren geleden al deel uit van het door Fruitpact geïnitieerde Praktijknetwerk Fruitkoelers Rivierenland. "We zaten al aardig goed. We hadden juist een schuur gebouwd met zonnepanelen erop om duurzaam te kunnen koelen. Maar ontwikkelingen gaan snel. Nog steeds bezoek ik minstens een keer per jaar een informatie-bijeenkomst over innovatie in fruitkoeling. Je blijven informeren is nuttig.”

Van Kranenburg teelt samen met zijn ouders verschillende pruimen-, appel- en perenrassen in een boomgaard van eenentwintig hectare. "Pruimen worden meteen na de oogst afgezet, appels en peren koelen we zelf. Die moeten dan in korte tijd van een buitentemperatuur van twintig graden teruggebracht worden naar een temperatuur van één graad Celsius voor appels en min een halve graad Celsius voor peren. Dat kost veel energie. Om energieneutraal te kunnen koelen hebben we drie jaar geleden een nieuwe schuur laten bouwen met vierhonderdtwintig zonnepanelen op het dak. Dat was een forse, maar rendabele investering. Veel fruittelers in deze regio koelen tegenwoordig energieneutraal met zonne-energie. Door het jaar heen leveren wij stroom aan NUON. Tijdens de energiepiek van het inkoelen, kunnen wij daarentegen weer veel energie gebruiken. Bij het project ZoCool!, een onderzoeksproject dat tijdens de informatie-avond ter sprake kwam, wordt onderzocht hoe je de hele koeling energieneutraal kunt maken. Daarbij wordt ook gekeken hoe je tevoren extra zonne-energie op kunt slaan om die tijdens de energiepiek van het inkoelseizoen te kunnen gebruiken.”
"Er zijn nieuwe ontwikkelingen, waar je als fruitteler meer over wilt weten. Op de informatie-avond werd ook gesproken over alternatieve, niet-synthetische koudemiddelen. De productie en het gebruik van Freon wordt geleidelijk aan sterk teruggedrongen. Koelinstallaties met Freon R12 mogen niet meer bijgevuld worden en dan moet je op zoek naar iets anders. Er zijn onderzoeken gaande naar alternatieve koelmiddelen zoals propaan of CO2. Daarnaast werd ook ingegaan op het huidige koelseizoen. Elke dag monitor je als fruitteler zelf het O2-gehalte, het CO2-gehalte en de temperatuur in de koeling. Samen kijken we hoe we nog energiezuiniger kunnen koelen. Bijvoorbeeld door minder te ventileren. Tegelijkertijd mag dat niet ten koste gaan van de kwaliteit van het fruit. Minstens één keer per jaar neem ik deel aan zo’n bijeenkomst van het Praktijknetwerk. Je hoort er altijd weer nieuwe dingen.” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA