Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 19 December 2016

Ketensamenwerking voorwaarde voor sterk fruitsector

Arne Bac, sectorspecialist tuinbouw bij de Rabobank met als specialisatie hard- en zachtfruit en sierteelt ziet de markt voor hardfruit krimpen en voor zachtfruit groeien. Tijdens de Kennisdag Fruit in Wageningen benadrukte hij dat een goede ketensamenwerking tussen telers en retail volgens hem van belang is. Frambozen- en bramenteler Jack van den Heijkant uit Dreumel ziet die samenwerking eveneens als voorwaarde voor een sterke zachtfruitsector.

Bac: "De markt voor aardbeien groeit nog steeds met twee procent per jaar. Bij frambozen en blauwe bessen is dat zeven procent per jaar. Door de tegenovergestelde seizoenen met Chili en Peru waar in de wintertijd de meeste blauwe bessen vandaan komen, is het fruit jaarrond verkrijgbaar. De groeipotentie voor zachtfruit zit ‘m met name in de goede beschikbaarheid, de kwaliteit, de presentatie, promotie en de juiste prijs. Wat betreft aardbeien heeft Spanje in Europa een dominante rol. Voor Nederlandse telers liggen daarbij uitdagingen op het gebied van kwaliteit: textuur en smaak. De verwachting is dat de consumptie van zachtfruit nog verder zal groeien.”

Een goed ketenbenadering is noodzakelijk, benadrukt de sectorspecialist. "Daarbij denken we niet aan een voorwaarts of achterwaarts geïntegreerde keten, maar aan een toekomstbestendige keten, waarbij er sprake is van wederkerigheid tussen retail en teler. Zo kunnen er bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden als er van een fruitsoort op een bepaald moment te veel is.  De zachtfruitketen blijft sterk als je jaarrond een totaalpakket zachtfruit kunt leveren, een internationaal sourcingsnetwerk hebt en nog beter samenwerkt in de keten. We kunnen daarbij denken aan nog efficiënter werken en investeren in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij we rekening houden met natuur en milieu, kwaliteitsbeheersing, marketing en productvernieuwing door middel van nieuwe rassen. De lat ligt hoog, maar met veredeling, een efficiënte en duurzame teelt en een juiste ketenbenadering is er perspectief. Slechts een tiental semi-geïntegreerde zachtfruitspecialisten zal daarbij in de EU de retail bedienen.”
Jack van den Heijkant, teler van frambozen en bramen, denkt in grote lijnen hetzelfde als de sectorspecialist. "Ook ik zie een groei in volume en afname van het fruit. Ik teel nu op drieënhalve hectare, maar ben niet van plan om mijn bedrijf uit te breiden. Ik heb immers geen opvolger. Ik denk niet dat er sprake zal zijn van een varkenscyclus bij het zachtfruit. Misschien zie je dat bij het hardfruit, maar bij groenten en zachtfruit is dat niet het geval. De enige bedreiging die er is vormen wij als telers zelf. Fruitaanbod kan groter zijn dan de vraag. Een goede ketensamenwerking kan dat oplossen.” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA