Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 12 March 2018

Kansen fruitteelt benutten

Martijn Anemaat, manager Food &Agri van de Rabobank West Betuwe is nieuw stuurgroeplid Fruitpact namens de Rabobank West Betuwe. "Van belang is dat we vanuit samenwerking binnen de keten kijken waar kansen liggen voor de fruitsector.”

"Als Rabobank hebben we een marktaandeel van ruim 80 procent binnen de Nederlandse fruitteelt en zijn we betrokken bij landelijk overleg over de fruitsector, zoals met NFO. We kijken daarbij vooral naar kansen. Die liggen volgens ons onder meer op het gebied van zachtfruit. De toename van de vraag naar blauwe bessen is een wereldwijde tendens. Wat betreft aardbeien is de Nederlandse aardbei kwalitatief gezien goed. Toch importeren nabijgelegen landen zoals Duitsland en Engeland hun aardbeien vooral uit Spanje. Daar liggen kansen om ons marktaandeel te vergroten. De vraag naar hardfruit neemt in Nederland af. Ook hier wordt steeds meer zachtfruit gegeten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Duitsland, waar de appelconsumptie wel stabiel is.”

"Internationaal gezien is er, bijvoorbeeld vanuit Chili, maar ook de Verenigde Staten en Australië, veel internationale fruitexport. Vanuit Nederland is de export naar landen als de Verenigde Staten en China nog relatief beperkt. Het is ook moeilijk om als individuele teler die markt te betreden. Dat kan wél vanuit een samenwerking binnen de keten. Met de juiste samenwerking kan daarin meer vooruitgang geboekt worden. Met het landelijk expertiseteam van de Rabobank, waarvan Hans van Zuijdam, directeur van de Rabobank West Betuwe,voorzitteris, willen we daaraan een bijdrage leveren en stellen we toekomstig beleid op. We kijken hoe we de sector op een gezonde wijze kunnen ondersteunen en hoe we vraag en aanbod beter op elkaar kunnen afstemmen. Zo neemt de vraag naar verschillende appelrassen af, zoalsbijvoorbeeld deJonagold. De vraag naar andere appelrassen blijft wel stabiel. De vraag is dus of je bij nieuwe aanplant niet beter andere rassen kunt planten. Maar we kijken ook naar klimaatwijziging en milieufactoren, zoals het duurzamer omgaan met zowel bodem als water. Hoe kunnen we meer gebruik maken van biologische gewasbeschermingsmiddelen en hoe kunnen fruittelers zo goed mogelijk met water omgaan?Daarnaast volgen we de ag-tech, de technologische ontwikkelingen binnen de agrarische sector. Zo is het bijvoorbeeld steeds moeilijker om aan personeel te komen voor werkzaamheden binnen de fruitteelt. Zo wordt al gewerkt aan het ontwikkelen van een plukrobot. Stilstand is achteruitgang. We willen meegaan met nieuwe ontwikkelingen vanuit juist die samenwerking.”

Martijn Anemaat roept, vanwege de toegenomen vraag naar zachtfruit, namens het Fruitpact enkele zachtfruittelers op om deel uit te maken van de stuurgroep van Fruitpact. Voor meer informatie: Frank.Engelbart@rijnconsult.nl, ook bereikbaar op 06-51 59 09 65. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA