Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 02 September 2015

Hagel treft fruittelers

Tholen - Lang leken de fruittelers in Nederland de dans te ontspringen wat hagel betreft, maar 30 augustus trok er - net voor de pluk - hevig noodweer vanaf het zuidwesten naar het noordoosten van het het land, waarbij het lokaal flink tekeer ging met stevige onweersbuien, zware windstoten en grote hagelstenen. Zowel in Zeeland, West-Brabant als de Betuwe resulteert dit plaatselijk in een enorme schade. Voor de fruittelers die het treft, is het dramatisch omdat de meesten deze of volgende week zouden starten met de fruitoogst.Wanneer het gewas opdroogt, zal de totale schade later vandaag duidelijker worden, maar vast staat dat er een groot gebied is geraakt.

Bij hagelschadeverzekeraar OFH komen sinds vanochtend 7.00 uur de eerste meldingen binnen, zo meldt Gert Jan van Dijk: "Tot nu toe komen de meeste meldingen van hardfruittelers. Zo vlak voor de pluk is de oogst van deze telers gisteravond binnen een kwartier of half uur vernietigd. De verslagenheid onder de telers is groot." 

Volgens de verzekeraar is de schade wisselend: "Er komen meldingen van telers van Zeeland tot Overbetuwe en de schade loopt uiteen van lichtgeraakt tot inslag waarbij de hagel door de schil is heengeslagen. In het laatste geval is het fruit zo goed als waardeloos geworden. De volle omvang van de schade is nog niet bekend. Het zal sowieso een paar dagen duren voordat de hagelschade op de vruchten zich volledig toont. Pas dan beginnen we ook met de taxaties." 

De fruittelers beginnen bijna met de oogst en voor vanavond wordt nog meer hagel en onweer verwacht. "Het gaat vandaag weer richting 30 graden en er zit nog veel energie in de lucht."

Bron: www.agf.nl 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA