Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Tuesday 02 October 2018

Gemeenten en agrarische bedrijven maken Rivierenlandse voedselketens korter!

Elke streek kent zijn eigen streekproducten. Dit zijn producten die lokaal worden gemaakt. Als die producten ook lokaal worden verkocht heb je een korte voedselketen. Een korte voedselketen is goed voor het milieu en de lokale producenten. De gemeente Tiel, Culemborg, Geldermalsen, Neerijnen, Lingewaal en Buren vinden een korte voedselketen belangrijk. Daarom starten zij het tweejarig project Lekker Lokaal Rivierenland. Stichting Platteland Rivierenland leidt het project. Andere projectpartners zijn Zuivelboerderij Noordam, WUR (Wageningen University & Research) en RBT (Regionaal Bureau voor Toerisme).

 

Het project wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

Projectleider Jolijn Zwart-van Kessel legt uit: "Het doel van het project is de makers van streekproducten in contact te brengen met verkopers, horeca etc.. Maar eerst moeten we weten wie streekproducten maakt. Daarom gaan we dat inventariseren. We zullen dit najaar een lezing geven over lokale korte voedselketens voor de boeren en voor de betrokken gemeenten.
In 2019 volgt van januari tot en met juni nog een master class waarin de boeren door experts vanuit de Wageningen University geholpen worden bij de ontwikkeling van een eigen streekproduct. Ook willen we dat deze lokale producten duurzaam zijn en voor iedereen nóg beter herkenbaar als afkomstig uit ons gebied. Net zoals de producten van streekmerken Zeker Zeeuws of Drents Goed. Daarom onderzoeken we hoe een streekmerk voor Rivierenland eruit moet zien en gaan waarschijnlijk iets vergelijkbaars ontwikkelen.”

 

"We willen meer toeristen naar de regio halen, door de toeristen iets te bieden. Lokale producten passen daar goed in. Ook willen we een duurzame regio zijn. Daarom past dit unieke en prachtige project goed bij onze ambities en onze regio”, vertelt Ben Brink, wethouder van Tiel.

Op maandag 19 november 2018 is er bij de veiling in Geldermalsen een inspiratieavond voor agrarisch ondernemers over korte ketens, mede georganiseerd met de NFO, Fruitpact en LTO Noord.


Op woensdag 28 november is er bij Natuurlijk Gruun in Ommeren een inspiratieavond voor bestuurders, raadsleden en ambtenaren in Rivierenland over korte ketens. Bij beide avonden spreekt een ervaren korte keten ondernemer en laten we inspirerende voorbeelden van korte ketens binnen en buiten de regio zien en wordt aangegeven welke onderwerpen er in de masterclasses in 2019 aan bod komen.

Heeft u interesse in het bijwonen van de inspiratiebijeenkomsten en/of het inschrijven voor de masterclass in 2019? Dat kan via website https://plattelandrivierenland.nl/lekker-lokaal-rivierenland/.
---------------------------------------------
Meer informatie: Projectleider jolijn Zwart-van Kessel, 06-33671586,
info@plattelandrivierenland.nl
Stichting Platteland Rivierenland richt zich op het stimuleren van innovatie, vitaliteit en beleving in de agribusiness in Rivierenland.

 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA