Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 13 September 2017

Fruittelers mogen doorknallen met anti-hagelkanon

DEN HAAG/BORSELE - Negen fruittelers in de gemeente Borsele mogen hun bestaande anti-hagelkanonnen blijven gebruiken voor het verjagen van hagelbuien die hun oogst bedreigen. Dit heeft de Raad van State woensdag definitief beslist.

De hoogste bestuursrechtbank verklaarde het hoger beroep van de fruittelers tegen een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West- Brabant gegrond. Het hoger beroep van natuurstichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland werd tegelijk ongegrond verklaard. De uitspraak van de Raad van State komt erop neer dat de gemeente Borsele in 2015 terecht vergunningen heeft verleend voor de kanonnen die de telers al tien jaar in hun boomgaarden gebruiken.

Behoud de Zak van Zuid-Beveland vindt de anti-hagelkanonnen een aanslag op de natuur en de vogels in het gebied. De stichting kreeg anderhalf jaar geleden gelijk van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Die bepaalde dat Borsele moest gaan uitzoeken of er geen stillere antihagel-generatoren zijn. Borsele zag dat niet zitten. Er is helemaal niets bekend over de werking van stille generatoren, zegt de gemeente. De Raad van State is het met de gemeente eens. Volgens een veldonderzoek naar het effect op vogels bij de Westerschelde van Ecologisch Adviesbureau Henk Baptist voegen de incidentele knallen van de bestaande kanonnen niet veel toe aan andere verstoringen die er al zijn.

De provincie Zeeland onderschrijft dit rapport. Een anti-hagelgenerator werkt bij elkaar opgeteld zes uur per seizoen. Ze mogen een half uur voor de komst van een hagelbui worden aangezet. De telers zeggen dat ze sinds de aanschaf van de kanonnen geen hagelschade meer hebben gehad.

Bron: pzc.nl

Foto: Peter Nicolai


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA