« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 12 April 2017

Fruittelers helpen Heineken aan schone watervoorziening

Fruittelers uit de Bommelerwaard waren woensdag op bezoek bij Heineken in Zoeterwoude om meer te leren over het belang van schoon water voor de brouwerij. Met drinkwaterbedrijf Dunea en CLM Onderzoek en Advies werken de telers al vele jaren aan een duurzame fruitteelt en schoon oppervlaktewater in de Bommelerwaard, waar Dunea water wint uit de Afgedamde Maas. Dat water wordt uiteindelijk ook door Heineken gebruikt in het brouwproces. De telers waren door Heineken uitgenodigd om te kijken hoe het water wordt gebruikt en waarom het zo belangrijk is dat het water aan hoge kwaliteitseisen voldoet.

Maatregelen
Onder begeleiding van Eric Hees van CLM nemen een kleine twintig fruittelers maatregelen om de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten naar de Afgedamde Maas te vermijden. "Denk aan een kritische blik op het middelengebruik, de beste spuittechnieken en maatregelen om de afspoeling van de erf verharding te minimaliseren", vertelt Hees. 

Op deze manier blijft niet alleen het kraanwater van 1,3 miljoen consumenten schoon, maar voldoet het ook aan de eisen van Heineken. "Heineken is de grootste afnemer van water van Dunea. Bier bestaat voor 93 procent uit water. Daarom ondergaat het aangeleverde drinkwater nog een extra zuiveringsstap voor het brouwproces."

Cider
Er werd in Zoeterwoude ook gesproken over een mogelijk werkbezoek aan fruittelers in Engeland die appels telen voor de ciderproductie van Heineken. "Telers zijn daar nieuwsgierig naar en wellicht dat de teelt hier ook ooit op kleine schaal vorm krijgt."

Bron: ZLTO


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA