Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 04 December 2017

Fruitstalletjes waarmee fruittelers zich onderscheiden

Arie Hakkert, kersenteler uit Buurmalsen, was begin november een van de sprekers op de inspiratiebijeenkomst Design Fruitstalletjes. "Betuwse fruittelers kunnen zich onderscheiden met aantrekkelijke fruitstalletjes met Betuws kwaliteitsfruit.” Er is een projectgroep voor samengesteld.

Hakkert, fruitteler van verschilllende kersenrassen op tweeënhalve hectare, verkoopt ongeveer zeven weken per jaar kersen in zijn eigen boomgaard. Dat begint in juni met vroege kersen zoals de burlat en merchant en eindigt eind juli met latere kersen zoals de kordia en regina. "Ik verkoop in een van de twee boomgaarden waar de kersen geteeld worden. Bezoekers kunnen daar ook rondwandelen of als ze dat willen hun eigen bakje kersen plukken. Als ze vragen hebben, informeer ik ze over de kersenteelt.”

"Langs de weg zie je nog te vaak kersenstalletjes met planken en een zeiltje, waarop staat dat er kersen te koop zijn. Die kersen komen bijna in alle gevallen niet uit de Betuwe en zelfs niet uit Nederland. De koper weet dan ook vaak niet waar die kersen vandaag komen, hoe ze geteeld zijn of welke gewasbeschermingsmiddelen daarbij gebruikt zijn. Alleen een teler zelf kan die informatie met zekerheid geven.”
"Vorig jaar heb ik onze fruitstal vervangen door een mooie houten kraam. Daarin heb ik foto’s hangen van de historie van de fruitteelt en de boomgaard in alle seizoenen, bloesem, groene kersen, rijpe kersen, wintertijd. Voor de kraam staan fraaie foto’s van kersen. Onze boomgaard is gelegen langs een toeristische route, waar veel mensen wandelen en fietsen. Het uitnodigende karakter van de fruitstal draagt ertoe bij dat steeds meer mensen even bij ons pauzeren. Op afspraak verzorgen we ook arrangementen voor ouderen die gezamenlijk in de boomgaard een bakje kersen komen plukken en een kopje koffie komen drinken, vaak met gevolg dat kinderen die hun verhalen hebben gehoord of die kersen bij hun ouders hebben geproefd, ook even later bij ons kersen komen kopen.”

"De reacties van zowel binnen- als buitenlandse bezoekers zijn positief. Ze kunnen fruit beleven door het zelf te plukken of verschillende kersenrassen te proeven. Leren over fruitteelt vroeger en nu, maar ook over verschillende kersenrassen, hoe kersen groeien, over de bodem, natuurlijke vijanden en gewasbeschermingsmiddelen. Naast de kraam hebben we een partytent staan, waarin onze medewerkers de kersen sorteren, waardoor consumenten het hele proces kunnen volgen. Consumenten, die steeds kritischer zijn geworden, waarderen dat. Ze weten dat ze met kwaliteit te maken hebben. En daardoor kom ik nu ieder jaar bijna kersen tekort.”
"Voor wat betreft Betuws fruit denk ik dat wij ons beter moeten gaan onderscheiden en dat benadrukken met een grotere herkenbaarheid. Leuke fruitstalletjes kunnen daaraan bijdragen, maar we zouden ook een eigen logo kunnen ontwikkelen. Boeren die biologisch produceren zouden daaraan weer  hun eigen keurmerk aan toe kunnen voegen. Om onze ideeën verder uit te werken is een projectgroep in het leven geroepen die bestaat uit projectleider Jolijn Zwart en enkele fruittelers. Samen willen we een goed concept ontwikkelen. Wat ik zelf op de inspiratiebijeenkomst als voorbeeld erg leuk vond waren buitenlandse bushokjes in de vorm van fruit. Zoiets zouden wij bijvoorbeeld prima als fruitstal kunnen gebruiken. Als projectgroep gaan we nu eerst de brainstormfase in.”

Wilt u meer weten, neem dan contact op met de projectleider Jolijn Zwart-van Kessel, 06-33671586   
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA