« afbeelding 1 van 1 »
 
Tuesday 19 March 2019

Erkenning voor Gelderland als belangrijk tuinbouwgebied

Provincie Gelderland en tuinbouwcluster Greenport Gelderland zetten hun handtekening onder het allereerste Tuinbouwakkoord. Dat deden ze in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs. Minister Carola Schouten van landbouw ondertekende het akkoord met verschillende partijen uit de sector.


Erkenning

Het is voor het eerst dat Greenport Gelderland officieel in het lijstje staat met de 7 belangrijkste tuinbouwgebieden van Nederland. Gelderland heeft een groot tuinbouwgebied, dat op de vierde plaats staat als het gaat om omzet. ‘Dit is een mooie stap voor ons tuinbouwcluster, en een erkenning van Gelderland als belangrijk tuinbouwgebied. Je hebt het hier over een moderne sector die echt vooroploopt in Nederland’, zegt gedeputeerde Peter Drenth. ‘En daar is hard aan gewerkt. Dit hebben we samen voor elkaar gekregen en daar mogen we trots op zijn’. 


Tuinbouwakkoord

Via het tuinbouwakkoord werkt de hele tuinbouwsector, van bloembollen tot glastuinbouw, samen met overheden en kennis- en onderwijsinstellingen aan een aantal thema’s. Deze zijn belangrijk voor een circulaire, duurzame tuinbouw met een goede internationale concurrentiepositie. Daarbij zijn 7 prioriteiten gesteld: 

  • energie
  • modernisering van het tuinbouwgebied
  • leveren van zo vers mogelijke producten
  • gezonde planten en gezonde mensen
  • innovatie
  • arbeidsmarkt en onderwijs
  • internationalisering.

Energieneutraal

De provincie Gelderland heeft ongeveer 800 hectare glastuinbouw, grotendeels in het rivierengebied. Daarnaast is er nog eens 4500 hectare fruitteelt en 1200 hectare laanboomteelt. De tuinbouwsector wil energieneutraal worden. Juist daarvoor is het Tuinbouwakkoord belangrijk. Het verlagen van het energiegebruik is een van de prioriteiten in het akkoord.

Bron: Provincie Gelderland 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA