Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 20 July 2015

Een Lola moet een echte Lola zijn

Siebe van de Geijn van Sitrac uit Barneveld presenteerde onlangs de blauwdruk voor het volgsysteem van de appel Lola, eigendom van Jabema uit Maas en Waal. Mathieu Gremmen van Jabema nam hem in ontvangst. "Track en trace van het product van de boom tot aan de tray in de supermarkt is ermee mogelijk. Je geeft er positieve informatie mee aan de consument over herkomst van het fruit.”

"Zo kun je er zeker van zijn dat de Lola in het schap ook een echte Lola is. Jabema wil de herkomst van de Lola kunnen tonen aan de consument. Er zijn natuurlijk tracksystemen, dat is een verplichting. Maar je kijkt ermee terug in geval van een incident. Wat Jabema wil is positieve informatie meegeven, zodat de consument verbinding krijgt met de herkomst. Voor deze toepassing hebben we een blauwdruk ontwikkeld, die ook toepasbaar is op bloemen of champignons. In die sectoren bestaan er al keuren, maar je kunt een doosje niet terugbrengen tot een partij of zelfs de boomgaard of de kweker van de boom. Wij bestrijken de hele keten. Het eerste contact verliep via de vermeerderaar van de boom voor de Lola, tijdens een lezing die ik gaf over keteninformatie op Wageningen Universiteit. Voor het project heeft Fruitpact mede voor financiering gezorgd en we hebben zelf flink geïnvesteerd.  En dankzij de Fruitpact-bijdrage geven we nu een concreet vervolg met GO-EFRO-subsidie via de provincie Gelderland
Momenteel bouwen we het informatiesysteem voor de Lola, naar verwachting is het deze winter operationeel, zodat je de hele keten van boom tot schap kunt zien. De vraag is nu, of de winkeliers, de supermarkten er iets in zien om bijvoorbeeld een QR-code op hun trays Lola te krijgen. Zien ze het voordeel voor de consument die kan zien waar zijn fruit vandaan komt?”  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA