« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 21 November 2018

Donderdag 29 nov: Kennisdag voor de Fruitteelt

De Kennisdag voor de fruitteelt 2018, die plaatsvindt op donderdag 29 november, belooft een inspirerende bijeenkomst te worden. Het thema is "Grensverleggend ondernemen”. De organisatie is zoals elk jaar in handen van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en Wageningen University & Research (WUR).

 

Afwisselend programma

In het afwisselende programma is er aandacht voor marktontwikkelingen, ondernemerschap en resultaten uit onderzoek.

 

Niek Leussink is eigenaar van een aantal Jumbo-filialen. Hij vertelt hoe hij als retailer succesvol samenwerkt met lokale specialisten en telers onder het label "Ons Noaberschap”.

Emile Langerak van de Ondernemerschap Academy vertelt naar aanleiding van het Telers Ondernemerschap Programma wat hem is opgevallen aan ondernemerschap in de fruitteeltsector.

 

NFO-voorzitter Gerard van den Anker blikt terug op de eerste periode van zijn voorzitterschap, maar kijkt ook vooruit naar hoe hij zich samen met anderen in wil zetten voor een sterke fruitteeltsector.

FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) werkt aan een AgriFoodTech-samenwerkingsproject, waarin Californië en Nederland voor langere tijd gaan samenwerken op thema’s als arbeidsbesparing, efficiënt gebruik van middelen, voedselveiligheid, tracking & tracing en datamanagement.

 

De businesscase in Californië is niet langer kostenbesparing, maar zorgen dat de oogst überhaupt nog kan worden binnengehaald. In Nederland is een robot pas marktrijp als deze 100% van de oogst binnenhaalt; in Californië is 10% al een businesscase. Marcel van Haren vertelt welke ontwikkelingen hij in Californië heeft gezien en geeft zijn visie.

 

Wilco v.d. Berg van GroentenFruit Huis kijkt over de grenzen en verzorgt een inleiding over de exportontwikkelingen voor Conference-peren. Onder andere door de aanstaande Brexit is dit onderwerp heel actueel.

 

Onderzoekers van WUR delen hun nieuwste kennis. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de appel van de toekomst, de beheersing van de suzuki-fruitvlieg, bewaarrot, de effecten van extremen in het klimaat en passende koudemiddelen voor fruitbewaring.

 

Jaco van Bruchem van de NFO gaat in op de actualiteiten rond emissie. Martin van de Water van HortiNova deelt zijn inzichten over bodemgezondheid.

 

Elze Lia Visser en Harald van Oltheten zijn beiden biologische fruittelers. Zij delen de uitdagingen die zij dagelijkse tegenkomen én gaan in op wat de reguliere teelt kan leren van de biologische fruitteelt.

 

NFO-directeur Siep Koning:

"Door te luisteren naar inspirerende verhalen en door nieuwe kennis op te doen, werken fruittelers elke dag aan nieuwe kansen en oplossingen voor hun bedrijf. Daarom is het thema van de Kennisdag voor de Fruiteelt dit jaar ‘Grensverleggend Ondernemen’.”

 

Het volledige programma is te vinden op de website van de NFO.

 

Netwerken op de bedrijvenmarkt

Tussen de lezingenblokken door is er ruimte om de bedrijvenmarkt te bezoeken en te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje. Op de bedrijvenmarkt staan meer dan 20 standhouders. De onderzoekers van WUR zijn op de bedrijvenmarkt aanwezig om de bezoekers diverse onderzoeksresultaten te tonen.

 

Datum en (nieuwe) locatie

De Kennisdag voor de fruitteelt vindt plaats op donderdag 29 november. De deuren zijn open vanaf 13.45 uur. Het programma start om 14.30 uur en duurt tot ca. 20.00 uur. Tijdens de dag en na afloop is er voldoende gelegenheid om bij te praten met sectorgenoten.

 

De Kennisdag voor de fruitteelt wordt dit jaar voor het eerst gehouden bij Hotel Van der Valk (Laan van Westroijen 10 in Tiel).

 

Kosten & aanmelden

Bezoekers kunnen zich tot maandag 26 november vooraf digitaal aanmelden via de website van de NFO. Voor alle NFO-leden, dus ook belangstellende leden (toeleveranciers en netwerk), geldt een tarief van € 30,- bij aanmelding. Kaarten aan de deur kosten € 35,-. Voor anderen geldt een tarief van € 85,- bij aanmelding voor 26 november. Kaarten aan de deur kosten voor niet-leden €105,-. Het bedrag is inclusief koffie/thee en diner. Het innen van de toegangsprijs gebeurt op de dag zelf bij de ingang van de zalen (er kan gepind worden). Er is voldoende gratis parkeerplaatsen aanwezig. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA