Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Tuesday 15 September 2015

Boomgaarden met hagelschade snel leeggeplukt

Fruittelers in het Land van Maas en Waal halen de boomgaarden met hagelschade zo snel mogelijk leeg voordat het fruit verrot. 
Zulke schadelijke buien komen maar eens in de 4 of 5 jaar voor. De nog bruikbare appels en peren zijn alleen maar goed voor sap, stroop of appelmoes. De heftige hagelbui van zondag 30 augustus heeft vlak voor de appel- en perenoogst veel schade aangericht.

Schade
"Zulke schadelijke buien komen maar eens in de 4 of 5 jaar voor", zegt Gert-Jan van Dijk van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH). De mensen van de verzekeraar zijn in de getroffen gebieden de schade aan het opnemen. Hoe hoog die is, kan Van Dijk nog niet zeggen. "Dit keer is het extra zuur omdat het zo dicht voor de oogst was. Alle telers hadden de appel- en perenpluk al geregeld."

250 hectare geraakt
Volgens André de la Porte, fruitteler in Dreumel en voorzitter van de kring Gelderland en Utrecht van de fruittelersorganisatie NFO, is in Nederland ongeveer 1.500 hectare geraakt door de hagel, in het Land van Maas en Waal zo'n 250 hectare. "Dat varieert het van licht geraakt tot helemaal verruïneerd."

Bron:De Gelderlander


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA