« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 06 August 2018

Betuwe in Steentijd al fruitgebied: 6.000 jaar oude appels gevonden

TIEL - De Betuwe blijkt al sinds de steentijd een fruitgebied te zijn. Archeologen hebben bij de opgravingen op Medel bij Tiel wilde appels gevonden van bijna zesduizend jaar oud.

 

Appels worden vaker gevonden bij opgravingen, al zijn ze zelden zo oud. Bijzonder zijn de sporen van het bewerken van de vruchten. De bewoners die hier in de Steentijd leefden, hebben de appels gesneden en gedroogd om ze te bewaren. 

Archeologen hebben verschillende appelhelften gevonden. Aan de gerimpelde schil is te zien dat ze gedroogd zijn om te bewaren. Dit gebeurde bij een kampvuur. Dit is te zien omdat de appels zijn verbrand. Ze lagen te dicht bij het vuur.

 

Zuur

De wilde appel is een hele zure appel. Wij vinden die nu niet meer lekker om rauw te eten. De mensen die zesduizend jaar geleden in de Betuwe leefden, hadden minder problemen met de smaak. 

Toch zullen ook in de Steentijd de appels vooral zijn gedroogd of gebakken, stellen de historici. In latere tijden maakten mensen van deze appels gelei (een soort jam), appelcider, Calvados en verjus (een soort appelazijn). De wilde appel is nu vrij zeldzaam in Nederland.

Van november 2016 tot oktober 2017 waren er archeologische opgravingen op de uitbreidingslocatie van het bedrijventerrein Medel. De opgravingen laten veel zien over het leven van de oudste inwoners van de Betuwe. Eerder dit jaar was een duizenden jaren oud familiegraf met volwassenen en kinderen al in het nieuws.

 

Bron: De Gelderlander, Menno Provoost

Foto: Raphael Drent 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA