Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 20 January 2014

Bestaande machine anders gebruikt

John Kusters (49) uit Dreumel kreeg een idee: is een spuitmethode uit de akkerbouw ook te gebruiken in de fruitteelt? De handelaar in gewasbescherming is ook fruitteler, dus een proef lag voor de hand. "Een bestaande toepassing in een andere sector gebruiken, dat blijkt dus te werken."

"Tijdens een bijeenkomst voor het vernieuwen van de spuitlicentie kregen we een systeem te zien voor bespuiten van gewas in de akkerbouw. Het sleepdoeksysteem, ook wel wingsprayer genoemd. Ik zat naast een fruitteler en vroeg: kan dat in de fruitteelt niet? Het systeem moet wel aangepast worden, de spuitdoppen geven bijvoorbeeld een te grote druppel. Het is een bestaande toepassing. Maar je hebt geen ventilator nodig, het is dus stiller dan wat gebruikelijk is in de boomgaard. En het scheelt veel drift doordat je dichter op het gewas werkt. Ik heb de fabrikant van die machine toen gesproken en ben aan het denken gegaan. Om te weten te komen of wat we als idee hadden wel kon moesten we eigenlijk een proef doen. We hebben onderdelen van die wingsprayer in een frame gemonteerd en hebben daarmee praktijkproeven in de boomgaard uitgevoerd. Je brengt de spuit op deze manier heel dicht op de boom. In de bomen hebben we watergevoelig papier gehangen om te zien hoe de verspreiding van het gewasbeschermingsmiddel is. Het systeem blijkt goed te werken, als je er een tunnel omheen bouwt ben je denk ik nog effectiever en voorkom je veel drift. Eigenlijk zou een spuitenbouwer het nu moeten oppakken en verder ontwikkelen. Daar zijn we nu naar op zoek in het Gelderse. De uitwerking van dit experiment vraagt immers om een investering, ook in tijd."
 
RCT-Rivierenland verzorgde een innovatievoucher voor de eerste test, afkomstig van provincie Gelderland. 

De stuurgroep van het Fruitpact besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan methoden om op basis van bestaande machines en apparaten milieubesparende en duurzame maatregelen in de fruitteelt te realiseren. Waar mogelijk met (financiële) steun vanuit de Provincie Gelderland.


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA