Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 20 January 2014

Beleven en leren op de boerderij

Ageeth en Ton Vilier ontvingen vaak groepen op hun fruitbedrijf in Dodewaard. Binnenkort doen ze mee aan het project Boerderijeducatie. "Door reacties van bezoekers aan ons bedrijf op de Appelplukdag hebben we ons hiervoor gemeld. Nog te veel kinderen weten niet dat er in hun eigen omgeving voedsel wordt geteeld of gekweekt.” Vanaf maart komen er schoolklassen naar veertig bedrijven in het rivierengebied.

Ageeth: "Vanaf het voorjaar kun je ermee beginnen: kinderen laten zien en beleven hoe appels en peren groeien, later hoe ze worden geplukt. Een initiatief als Boerderijeducatie, waar bedrijven uit alle sectoren aan meedoen, vind ik heel goed. Je merkt hoe mensen het waarderen als je uitlegt wat je doet. Ter plekke iets beleven werkt beter dan veel plaatjes vertonen in een klaslokaal.”
Jolijn Zwart-van Kessel is regionaal projectleider voor de Boerderijeducatie . "Het is een initiatief van de agrarische natuurverenigingen in het rivierengebied. Maar inmiddels hebben zich ook Fruitpact, Fruitmasters, Rabobank West-Betuwe en Bommelerwaard, AgruniekRijnvallei Gedreven Ondernemersfonds, WUR en LTO actief getoond. Gemeenten doen mee via hun natuureducatieprogramma’s. Het is nu ook een project van Betuwse Bloem, waar alle tuinbouw in de streek onder valt. Daardoor krijgen we ook een bijdrage uit het Regiocontract, van gemeenten en provincie samen. Ook het onderwijs is benaderd, basisscholen kunnen zich via een website melden en direct een afspraak maken bij een van de deelnemers. Er is keus te over: champignons, fruit, melkvee, varkenshouderij, akkerbouw, laanboomteelt en kassenteelt. Vanaf januari ontvangen de boeren training in presenteren, een verhaal houden en veiligheid voor de bezoekers op hun bedrijf. En we vertellen ze wat er is te verwachten wanneer ze hun bedrijf openstellen voor een klas kinderen.”

Fruitpact heeft het ontstaan van Boerderij-educatie in de regio Rivierenland actief ondersteund en is blij met de fruittelers in de regio die mee doen.


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA