Nieuwsoverzicht
 
Monday 06 December 2021 Water voor fruitteelt
Monday 06 December 2021 Onderzoek beter bewaren peren
Monday 06 December 2021 Eerste boom Langste Boomgaard geplant
Monday 11 October 2021 Kerstenteelt blijft uitdaging
Monday 11 October 2021 Bouw Fruit Tech Campus van start
« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 13 June 2018

"Hagelschade valt procentueel mee, maar je verliest toch een half miljoen pruimen"

Tholen - "Eén grote streep", zo typeert Frederik Bunt de hagelbui die dinsdagavond over zijn pruimenperceel in Wijchen trok. De pruimen van deze boomgaard, naar schatting zo'n 20.000 tot 25.000 kilo op een areaal van 1,2 hectare, kunnen als verloren worden beschouwd. "Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, de hagel ging er dwars doorheen."

 

Toch is de teler niet volledig gedesillusioneerd. B&B Fruit, het bedrijf van de broers Marinus en Frederik Bunt, heeft in totaal 50 hectare pruimen en is daarmee het grootste pruimenteeltbedrijf van Nederland. "Procentueel valt de schade mee. Maar als je oogst wegvalt, is dat natuurlijk nooit leuk. Daarbij hebben we hagelschade in deze omvang de afgelopen dertig jaar niet meegemaakt."

 

In de derde week van juli worden de eerste Nederlandse pruimen weer verwacht. "De oogst hangt er goed bij, we zijn wel aan het dunnen, maar hebben relatief grove pruimen hangen voor de tijd van het jaar. Het verhagelde perceel hadden we net de dag ervoor gedund. We hebben onze teelt heel bewust gespreid tot achter Nijmegen toe. Daarmee spreid je de risico's, maar ben je ook eerder aan de beurt."

 

Als enige bedrijf in Nederland verenigt B&B Fruit alle schakels in de pruimen-keten binnen een bedrijf. Van de teelt van het fruit via het sorteren en verpakken tot en met de verkoop van versproduct en de verwerking van fruitproducten tot sappen, sauzen en diverse andere producten. De broers Bunt runnen daarnaast ook een pruimenteeltbedrijf van 20 hectare in Polen. Waar deze vestiging in eerste instantie was ingericht om te produceren voor de Nederlandse markt, wordt nu de volledige productie afgezet bij de lokale retail. "Ook in Polen is er opvallend veel hagel gevallen. Je ziet het weer extremer worden."

 

De teler raamt de schade op zo'n 25.000 euro en die kosten kan hij niet verhalen, want de teler is uit geloofsovertuiging niet verzekerd tegen schade. Ook heeft hij geen hagelkanonnen of netten ter bescherming van het fruit. "Ik geloof er niet in dat je van de wieg tot het graf overal voor verzekerd moet zijn. Ook weegt de schade niet op tegen de premies die je jaren zou moeten betalen."

 
Voor meer informatie:
 
Frederik Bunt 
B&B Fruit
Schoolstraat 2
6674 AK Herveld
Mob: 06 222 600 70


Auteur: Izak Heijboer
Bron: http://www.agf.nl/artikel/174856/Hagelschade-valt-procentueel-mee,-maar-je-verliest-toch-een-half-miljoen-pruimen?utm_campaign=nieuwsbrief&utm_source=31-5-2018#.WxBFz5f9OTk.linkedin 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA