Orienteren op nieuwe koudemiddelen fruitkoeling
Meer dan tachtig fruittelers
namen midden februari deel aan een webinar over alternatieven voor koelen met
freon. Bewaartechnologisch onderzoeker en adviseur voor Wageningen University
& Research Frank van de Geijn gaf de telers informatie over koelen met CO2
of ammoniak. Fruitteler en deelnemer aan het webinar Wim Tijssen uit Bergharen:
‘Het was een interessant en nuttig webinar, zeker als je je aan het oriënteren
bent op nieuwe koelmiddelen.’
Tijssen heeft dertien hectare Kanzi en vier hectare
Conference- en Migoperen. ‘Ik koel alleen de appels zelf. Omdat peren kouder
gekoeld moeten worden, zo’n halve graad min een, laat ik die koelen bij
Fruitmasters. Momenteel koelen veel fruittelers nog met Freon. Maar omdat dat
synthetische koelmiddel de ozonlaag aantast en CO2-emissie geeft, wordt het
uitgefaseerd. Het gebruik van Freon 12 is al geruime tijd verboden. Sinds 2015
mag je de koelinstallatie ook niet meer bijvullen met Freon 22. Mijn
koelinstallatie uit 1995, met Freon 22 als koudemiddel, is inmiddels verouderd.
Je mag er nog wel mee koelen, maar als er een lekkage zou ontstaan mag je niet
meer bijvullen met Freon 22. Ik zou daarvoor dan een nieuwer soort Freon kunnen
gebruiken om bij te vullen of ik kan de installatie laten vervangen door een
installatie met ammoniak of CO2. De interesse van de meeste telers tijdens het
webinar gaat toch wel uit naar CO2-koelen.’
De koudemiddelentransitie maakte dat veel fruittelers
deelnamen aan het webinar over nieuwe koudemiddelen, dat georganiseerd werd
door de NFO-kring Midden-Nederland. De fruitteler: ‘Veel fruittelers stellen het
gebruik van alternatieve koelmiddelen tot nog toe vaak uit omdat ze weten dat
Freon een middel is dat goed koelt. En je moet ook een flinke investering doen bij
omschakeling naar alternatieve koelmiddelen. Voor mij zou het ombouwen van de
installatie (de verdamper, condensor, compressor en de leidingen) tot een
installatie waarmee je met CO2 kunt koelen zo’n honderdvijftigduizend euro
kosten. Daarbij gaat het om zeven koelcellen voor 500.000 kilo appels. Maar tot
nog toe doet mijn oude koelinstallatie het nog steeds goed. Ik heb nog nooit
een lekkage gehad. Met een nieuwe installatie ga je niet minder stroom
verbruiken, en je gaat er ook niet per se beter mee koelen. Maar adviseur Frank
van de Geijn vertelde de telers dat je met CO2-koelen appels én peren even goed
en even lang kunt koelen als met Freon en dat de kwaliteit van het fruit er daardoor
even goed door blijft. Supermarkten hebben de omslag naar CO2-koelen al eerder
gemaakt. Dat gaf in het begin wat kinderziektes, bijvoorbeeld bij heel hoge
buitentemperaturen, maar er zijn tegenwoordig steeds meer technische
mogelijkheden om ook dan storingsvrij te kunnen blijven koelen. Naast
alternatieve koeling en de kwaliteit van het fruit met CO2-koelen, kwam ook het
veiligheidsaspect van de koelcellen ter sprake. Omdat er geen zuurstof in de
koelcellen zit, is het uit veiligheidsoverwegingen vereist om een controle
altijd met zijn tweeën uit te voeren. Ook is de instructie deuren en luiken,
maar ook de schuurdeur, altijd op slot te doen en voor de zekerheid
waarschuwingsborden te plaatsen.’
‘Het was een informatief webinar, dat aanzette tot verder
nadenken over het gebruik van andere koelmiddelen. In Nederland zijn er
inmiddels een tiental fruittelers die hun koelinstallatie hebben laten ombouwen met CO2 koelen. Ik heb besloten ook over te gaan op CO2-koelen, maar ik weet
niet zeker of ik dat dit jaar al zal doen. Tegelijkertijd wil ik ook niet wachten
tot ik een keer een lekkage krijg. Twee keer per jaar komen bij mij monteurs die
de installatie nakijken. Van de Geijn raadde ons aan om dat ook zelf regelmatig
met een metertje te doen, zodat een klein lek snel opgemerkt wordt. Maar verreweg
de belangrijkste reden voor mijn keuze voor CO2-koelen als alternatief voor
Freon is vooral dat de kwaliteit van het fruit goed blijft.’