Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 3 »
 
Tuesday 24 July 2018

Fruitteler Slijk-Ewijk maakt vaart met pruimenpluk

 

 

Fruitteler Frederik Bunt in Slijk-Ewijk moet tempo maken. Niet alleen vanwege het hoogseizoen met warme temperaturen, maar ook omdat Albert Heijn volgende week gaat stunten.


Fruitteler Frederik Bunt (46) uit Slijk-Ewijk kan twee dingen tegelijk. Met de headset op telefoneren en een heftruck besturen. Hij haalt pallets met stapels lege kisten uit de vrachtwagen, die zojuist is gearriveerd. DSe eerste van de drie, die deze dag 3.500 kratten komt afleveren om ze later met volle bakjes pruimen weer op te halen, bedoeld voor de Nederlandse supermarkt. Het is acht uur 's ochtends en zijn medewerkers hebben pauze. "De baas en de chef moeten doorwerken en later maar zien dat ze ergens een pauze pakken."  

       

Plukken en sorteren

 

Het is flink aanpoten. Het fruit moet deze en volgende maand van de bomen worden gehaald en gesorteerd. "Ik heb twee medewerkers in vaste dienst en werk in juli en augustus met zo'n vijftig seizoen werkers: plukkers en sorteerders. Voor 90 procent Polen, de rest Bulgaren."

Frederik Bunt heeft 130.000 pruimenbomen: opal, lazoet en reine victoria en runt het bedrijf dat zijn grootvader in 1926 begon. De bomen in de bongerd bij zijn bedrijf zijn al leeggehaald, maar hij heeft ook percelen in Oosterhout, Valburg, Herveld, Zetten, Heteren en Wijchen. Je zou denken dat hij een vermogend man is. "We klagen niet, maar rijk worden we er niet van", zegt hij. "Dat zeg ik ook tegen mijn zoon van 22 die ook het bedrijf in wil."

 

Vol gas

 

Door de aanhoudende warmte zitten de verschillende pruimenrassen qua oogsttijd dichter op elkaar dan anders. Alles wat net rijp is, wordt geplukt. Anders kan het personeel het de daaropvolgende week niet bolwerken. 'Dit weekend moeten we er helemaal vol gas tegenaan, omdat Albert Heijn de pruimen volgende week met 50 procent korting verkoopt."

 

De mannelijke medewerkers plukken de opal-, lazoet- en reine claudepruimen. Op het bedrijf in Slijk-Ewijk stort een man kisten met 6,5 kilo op een lopende band. Vrouwen leggen de vruchten in doosjes voor de goede eindbestemming. 

,,Elke pruim wordt tien keer gefotografeerd om de diameter te bepalen’’, zegt Bunt bij een beeldscherm met grafieken waar hogere wiskunde voor nodig is om het te ontcijferen. ,,Een pruim die niet rijp genoeg is, haalt de supermarkt niet. Daar wordt jam van gemaakt.’’

Pjotr Manciantowicz, één van de voormannen op het bedrijf van Fredrik Bunt, plukt overrijpe lazoetpruimen op het perceel in Valburg.

 

 

Bron artikel: De Gelderlander      

Foto's: De Gelderlander 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA