Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
maandag 02 juli 2018

Schoolfruit: jong gezond leren eten

Aart van Alfen uit Ommeren is fruitteler en -verkoper en bezorgt iedere week fruit op de openbare basisschool in zijn woonplaats. Hiske Blom, adviseur Gezonde School voor de GGD Gelderland-Zuid, is blij dat er steeds meer draagvlak ontstaat voor gezond eten. Van belang daarbij is dat kinderen meer fruit en groente gaan eten. Allebei menen ze dat jong gezond leren eten belangrijk is en dat fruitbeleid op school daar een positieve bijdrage aan kan leveren.

 

Aart van Alfen uit Ommeren is teler van pruimen en verkoopt samen met zijn zoon Erik van Alfen, fruit en groente op de markt en in de winkel aan huis. Daarnaast leveren ze (werk)fruit aan bedrijven, kinderdagverblijven, restaurants en bakkers in de regio. Sinds drie jaar verzorgen ze ook het schoolfruit voor dinsdag tot en met donderdag voor basisschool De Meent in Ommeren. ‘Leuk, omdat onze kinderen daar zelf nog op school hebben gezeten. Bovendien is het van belang dat kinderen al jong verschillende fruitsmaken proeven en leren over teelt en milieu. Tegelijkertijd is het een manier om de sector te promoten. Ik probeer zoveel mogelijk regionaal fruit aan te bieden, zoals verschillende appel- en perenrassen en aardbeien, maar ze krijgen ook meloen, pitloze druiven en  mandarijntjes. Eigenlijk alles wel een keer. Soms bied ik ze ook snoeptomaatjes, -komkommers of -paprika’s aan. Zowel de kinderen, als de ouders en leerkrachten zijn enthousiast. Het factureren gebeurt door een van de ouders. Het is belangrijk dat kinderen jong gezond leren eten.’


Wat van Alfen betreft zou het schoolfruit doorgevoerd mogen worden op alle basisscholen. ‘Al is het moeilijk om een gevarieerd aanbod te leveren voor fruittelers die enkel telen en niet verkopen. En ook de kinderen blijken inmiddels kieskeurig. Van Alfen: ‘Dan komt er een moeder bij mij in de winkel, waarvan het kind heeft gezegd dat hij of zij de appels die de moeder heeft gekocht niet lekker vindt, maar dat ze dezelfde willen die ze op school krijgen.’


Hiske Blom: ‘Helaas blijkt uit onderzoek dat er nota bene in onze fruitregio minder fruit wordt gegeten dan in de aangrenzende regio Nijmegen. De allerkleinsten eten nog wel een fruithap, maar daarna daalt het percentage kinderen dat dagelijks fruit en groente eet. Eerst al in de periode van vier tot zeven jaar, daarna zet de daling door in de leeftijd van acht tot elf jaar. Dat terwijl fruit of groente zoveel beter is als tussendoortje dan bijvoorbeeld een roze koek. We zijn blij met het feit dat het draagvlak voor gezond eten gestaag toeneemt. Vanuit EU-Schoolfruit van de Europese Unie zijn er subsidies voor basisscholen voor twintig weken drie keer per week gratis fruit en groente eten. In een enkel geval, zoals in Harderwijk, subsidieert de gemeente ook de overige twee dagen. Maar er zijn ook scholen die het schoolfruit meteen zelf regelen, of die dat na de gesubsidieerde periode betaald willen voortzetten. Dat doen ze via een lokale fruitteler of via een landelijke aanbieder. Als GGD stimuleren we het fruitbeleid en kunnen we scholen adviseren bij de invoering ervan.’

 

In de ambassadeursgroep van Fruitpact is het onderwerp schoolfruit recent aan bod gekomen als positieve maatschappelijk bijdrage van de sector. Bent u als school of als fruitteler/verkoper uit de regio Rivierenland geïnteresseerd in het aanbieden van schoolfruit, bekijkt u dan vooral het onderstaande inspirerende filmpje. U kunt zelf de school of een fruitteler in de buurt benaderen of contact opnemen met Hiske Blom: hblom@ggdgelderlandzuid.nl



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA