Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
donderdag 03 mei 2018

Perencider uit eigen boomgaard

Perenteler Frank Diks maakt sinds twee jaar perencider van fruit uit eigen boomgaard. ‘Ik was al geïnteresseerd in wijn, en kwam zo op het idee om een perencider te maken van een klein deel van de productie. Frankrijk en Engeland zijn echte ciderlanden, maar voor veel Nederlanders is het nog een te onbekende drank.’

‘Ik ben tweede generatie perenteler van voornamelijk handperen en stoofperen en daarnaast een halve hectare appels op totaal dertig hectare in Meteren en Schalkwijk. Samen met Diederik Beker van het Betuws Wijndomein, die Betuwse wijn produceert, ben ik gaan experimenteren om een smaakvolle perencider te kunnen produceren. Je hebt ciders die wat betreft smaak de bierkant opgaan en ciders die eerder als een lichte, sprankelende wijn smaken. We hebben verschillende ciders geproefd en besloten dat we eerder een soort lichte perenwijn met bubbeltjes wilden maken. En zo is de, enigszins prosecco-achtige, fruitige, frisse, droge perencider Steve’z ontstaan. Zo genoemd omdat mijn vader Steef heette, dat mijn tweede naam is, en onze zoon, die ook geïnteresseerd is in cider, ook Steef heet.


Voor de perencider gebruikt hij onder meer de conferencepeer, de bonne Louise d’Avranche, de beurré  Alexander Lucas en een sierpeer die eigenlijk in de boomgaard staat als bestuiver, maar die wat betreft de cider ervoor zorgt dat de smaak iets zuur wordt. Deels zijn het vruchten met een iets cosmetische afwijking, maar die nog goed te gebruiken zijn. Zo geven we tegelijkertijd meerwaarde mee aan het product.’ In totaal gaat het nu om een paar procent van de totale perenproductie die gebruikt wordt om cider van te maken. De productie van de cider laat hij vooralsnog over aan het Betuws Wijndomein.


Vorig jaar was het eerste productiejaar. ‘De eerste keer zijn in het voorjaar 1500 flessen gemaakt. Die waren zo snel verkocht, dat ik op een bepaald moment met de promotie ervan moest stoppen, omdat we in de zomer niets meer konden leveren. Van de nieuwe oogst in het najaar hebben we 6500 flessen gemaakt, waarvan 2000 kleine flessen. De eerste jaren wil ik eerst eens aankijken hoe het gaat, misschien stappen we daarna over op eigen productie.’


‘In Nederland is maar twintig procent van de ciders perencider, het grootste deel is appelcider en die wordt niet zo ambachtelijk en kleinschalig gemaakt zoals wij dat doen. De peren die daarbij gebruikt worden komen ook nauwelijks uit eigen boomgaard. In de streek loopt het goed, ook in verschillende restaurants en bij feesten wordt onze perencider geschonken. Inmiddels is de cider ook via nationale websites te verkrijgen. Omdat cider minder calorieën bevat dan wijn en het alcoholpercentage ervan  lager is, kiezen sommige mensen bewust voor cider. De uitdaging zit ‘m in de rest van de Nederlandse markt bereiken. Eind mei ga ik meedoen aan een internationale ciderwedstrijd in het Engelse Bath. Het zou helemaal leuk zijn als we onze cider ook in Engeland of elders zou kunnen verkopen.’



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA