Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
maandag 03 maart 2014

Ondernemerschap is de redding

De Limburger Wim Schmitz (62) werkt al 30 jaar als adviseur op gebied van fruitbewaring, zijn bedrijf heet Schmitz Koeladvies. Voor Fruitpact, NFO en studieclubs vertelde hij onlangs zijn visie op de toekomst van de hardfruitsector. "Er is veel meer ondernemerschap nodig."

"Nederlandse fruittelers verkeren in een moeilijke positie. Er zijn grote tegenstellingen tussen teelt en afzet. De afzet is in Nederland heel sterk gereguleerd en zeer grootschalig. Om iets meer te verdienen zou je kunnen meedoen aan de teelt van clubrassen, maar de kwaliteitseisen daarvoor zijn heel zwaar. Ook zijn de eisen voor opslag en sortering streng gereguleerd en niet voor elk bedrijf uitvoerbaar. Het gevolg is dat je minder kunt verdienen in een toch al moeilijke markt. Je werkt ook met de grilligheid van de natuur en met concurrentievoordelen van telers in de landen om ons heen. Kortom: in Nederland wordt steeds duurder geteeld en is het steeds moeilijker winstgevend te zijn. Doe er dan wat bij, is vaak het advies: een boerderijwinkel, sap produceren of een minicamping. Maar eigenlijk vind ik dat een belediging voor het vakmanschap van de fruitteler die een volwaardig bedrijf runt. De fruitteler moet naar mijn mening ook zelfstandiger leren denken over wat goed is voor zijn bedrijf. Hij wordt overladen met adviezen van bedrijven die bijna allemaal een eigen commercieel belang hebben in de keuze die de teler maakt. Je kunt je eigen koers bepalen maar het vergt veel ondernemerschap. Fruittelers zitten in een complex systeem van natuurkrachten, vakmanschap, regelgeving en de keuze van de consument. Het gaat om de echte kwaliteit en die kan zeker ook door de Nederlandse telers worden geleverd. Helaas zie ik dat niet altijd gebeuren. Waar telers hun fruit aan de eindverbruiker verkopen, wordt veel meer op inwendige kwaliteit en smaak gelet. Helaas is juist de goede smaak van fruit steeds verder verdrongen in de teelt en de bewaring. Fruitverkopers hebben niet met één keurmeester te maken, maar met alle klanten. Die geven haarfijn aan wat voor hun kwaliteit betekent. Is je fruit in hun ogen niet goed dan kopen ze ergens anders. Bewaren kunnen we in Nederland uitstekend, we staan mondiaal op eenzame hoogte dankzij vakmanschap en bewaartechnieken. In mijn lezing heb ik ook verteld over de komende wetswijziging in het gebruik van koudemiddelen. Daar krijg je in de fruitbewaring niet zo’n probleem mee. Koelinstallaties van telers kunnen gebruik blijven maken van het koudemiddel 134a. Grotere installaties kunnen ongewijzigd verder met ammoniak. En is er dan nog een probleem, dan kun je over op CO2 als koudedrager.”


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA