« afbeelding 1 van 1 »
 
maandag 20 januari 2014

Natuurlijk Gruun als levende les

Kinderen en ouders weten vaak niet meer waar en hoe ons voedsel wordt geproduceerd, vindt Kees van Blijderveen uit Ingen. Hij heeft besloten daar wat aan te doen. Met Anke van Diejen (44) als bedrijfsleider opent deze telg uit een fruithandelsbedrijf dat al meer dan honderd jaar bestaat, in april in Ommeren de boerderijwinkel, een educatief centrum en de uitspanning Natuurlijk Gruun.

"Het is een prive-onderneming van Kees van Blijderveen", zegt Anke van Diejen, die al jaren ervaring heeft in het laten beleven van fruitteelt, gecombineerd met ontvangst van gasten en horeca. "Hij kreeg op zijn fruitbedrijf al vaker kinderen, die erg geïnteresseerd en enthousiast reageerden. Daarom wil hij zijn kennis laten uitdragen. We kwamen in contact nadat ik een ander bedrijf achter me had gelaten. Hier begin ik samen met hem een nieuw project. Aan de Zijveling, pal naast de provinciale weg, is nu een voormalig schapenbedrijf dat hij heeft gekocht, verbouwd. Eromheen ligt een grote nieuwe boomgaard. We gaan er een boerderijwinkel in openen, maar er is ook een horecadeel en een zaal voor presentaties of een filmvertoning, compleet met een podium. Want vooral kennisoverdracht over onze fruitproductie vinden we belangrijk. Het publiek staat in het algemeen toch ver van de sector af, we willen dus zowel passanten, basisscholen als voortgezet en hoger onderwijs gaan informeren. In Natuurlijk Gruun kunnen ze dat van nabij zien, proeven en beleven. In april gaan we open, dan zijn de boerderijwinkel met streekproducten en het horecadeel klaar. Aan de andere kant van de Veldweg wordt momenteel het nieuwe heemkundig museum gebouwd, met daarin de collectie van het Boerenwagenmuseum. Er is een bos bij met vele soorten bomen, je kunt er spoorzoeken en wandelen. We liggen aan fietsroutes en zullen vooral niet te duur zijn. Buiten is parkeer- en speelgelegenheid, we zijn dit voorjaar klaar voor een mooi eerste seizoen."


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA