Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
maandag 08 juli 2019

Landelijke Fruitigste Zachtfruitdagen

Midden juli nemen negentien Nederlandse telers van blauwe en rode bessen, frambozen, bramen en kersen deel aan de Fruitigste Zachtfruitdagen. Gerwin van Maanen, ambassadeur houtig kleinfruit van Fruitpact en teler van rode bessen en frambozen: ‘We willen de band met de consument versterken.’

 

Van Maanen teelt op zijn kleinfruitboerderij in Dodewaard vier rode bessenrassen: de Jonkheer van Tests, Junifer, Haronia en het latere en bewaarras Rovada en daarnaast het frambozenras Tulameen. De talloze rode bessen staan mooi te zijn tegen een groene achtergrond van zachtgroen blad. ‘Als ambassadeur houtig kleinfruit van Fruitpact vind ik het van belang dat kleinfruit onder de aandacht blijft. Daarnaast signaleer ik problemen in de kleinfruitsector, ben ik betrokken bij projecten en onderzoeken en lever ik als kleinfruitteler een inbreng tussen theoretische voorstellen en praktische uitvoerbaarheid. De vraag naar zachtfruit neemt toe, niet alleen omdat het heerlijk smaakt, maar ook omdat het gezond is. Zeventien jaar geleden behoorde de sector tot de nichemarkt, nu koopt iedereen houtig kleinfruit en steenvruchten. Dat terwijl de loonkosten toenemen en de prijs daalt.’


‘Er is veel aandacht voor de appelplukdagen.  Vanuit de NFO werd daarom het idee omarmd om ook open dagen te houden binnen de houtig kleinfruit- en steenvruchtsector. De eerste keer op zaterdag 13 en zondag 14 juli 2019. Negentien bedrijven stellen hun bedrijf dan open. Ik neem alleen deel op de zaterdag. Ik wil laten zien wat er allemaal komt kijken bij het telen van rode bessen en frambozen. Eerder gaf ik zelf al een paar keer per jaar, op aanvraag, rondleidingen.  Zowel aan medewerkers van de Wageningse universiteit als aan andere groepen geïnteresseerden. Het is ook in het algemeen belang van de fruitsector dat we onze consumenten informeren.’

 

‘We willen de band met de consument versterken. Mensen willen weten hoe fruit geteeld wordt en ik vertel ze over het sorteerproces van bessen en frambozen. Ik leg ze ook uit dat de kappen bedoeld zijn tegen neerslag en om ziektedruk te verminderen om zo het draagvlak daarvoor te vermeerderen. Veel mensen willen weten hoe bestuiving tot stand komt. Wij profiteren daarbij overigens van een bloemenveld dat de buurman geplant heeft. Op de open dag is bij ons ook een imker aanwezig. Enkele maanden per jaar staan er zo’n zes of zeven bijenkasten op ons perceel die voor de bestuiving zorgen. We vertellen ze dat we vergroenen, maar dat we soms heel specifiek, bijvoorbeeld tegen enkel bladluis, gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Veel mensen zeggen me dat ze eigenlijk niet wisten hoe er geteeld werd.’

 

Daarnaast staat de beleving centraal. ‘We laten ze bessen en frambozen proeven. Er is een vervreemding van het platteland ontstaan. Omdat we, door import en koelcellen, bijna heel het jaar leveren hebben consumenten geen idee meer van seizoensgebonden voeding. Ik ben van mening dat het Nederlandse fruit nog meer gepromoot dient te worden. En als teler doe ik dat met zo’n open dag. Maar het is vooral erg leuk om te doen omdat bezoekers zo enthousiast reageren.’



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA