Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
donderdag 03 mei 2018

Koelcel van de toekomst

Een geavanceerde energiezuinige koelcel met laagbelastende koelmiddelen die appels en peren zo optimaal mogelijk kan koelen is dé koelcel van de toekomst, meent  Alex van Schaik, onderzoeker Post Harvest Technology van WUR.

 

‘Het hele jaar door is er zowel nationaal als internationaal vraag naar (hard)fruit. Wat betreft de meettechnologie in de koelcel zullen in de toekomst grote veranderingen op gaan treden. Door de bewaarcondities te optimaliseren willen we langer een goede kwaliteit fruit behouden. Daartoe maken we gebruik van uitgebreide kwaliteitsmetingen. Bij conferenceperen kijken we bijvoorbeeld zowel bij de in- als uitslag naar de grondkleur, blos en eventuele afwijkingen. Ook de mate van vochtverlies en het optreden van verschillende vruchtrotsoorten is een belangrijk aandachtspunt.’


‘Tot nog toe worden we nog te vaak geconfronteerd met soms sterk verschillende resultaten. In de toekomst denken we bij appels aan bewaarcondities die altijd gecombineerd zijn met een 1-methylcyclopropeenbehandeling (1-MCP).  Voor elstar zijn daar al adviezen voor geformuleerd. Voor conferenceperen is dat nog niet geïmplementeerd, omdat peren soms te hard blijven door zo’n behandeling.’


‘Op dit moment verrichten we vooral onderzoek naar het klimaat in de cel en streven we naar een nog homogener klimaat met sensoren. We denken aan een kunststof fust, betere stapeling en een betere verdeling van de lucht uit de koeler. De verdamper kan nog verbeterd worden, het streven is aangepaste luchtcirculatie per product, er wordt gewerkt aan nog betere isolatie en we willen naar meer gebruik van zonne-energie en natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak en propaan. Met betere meettechnologie kunnen we de reactiesnelheid op wijzigende omstandigheden verbeteren. Met een dergelijk koelsysteem kunnen we op dit moment een besparing van vier tot twaalf procent realiseren.Het gaat om mooie ontwikkelingen die aansluiten bij de klimaatdoelstellingen. De uitdaging voor de komende tien jaar zit in investeren in het verder ontwikkelen van nieuwe systemen én tegelijkertijd het rendement bewaken voor telers en koelbedrijven.’

 



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA