« afbeelding 1 van 1 »
 
Sunday 03 May 2020

Invloed corona op fruitteelt tot nog toe beperkt

‘De invloed van het coronavirus op de fruitsector is tot nog toe redelijk beperkt, maar ik weet niet hoe het de rest van het jaar zal gaan’, zegt Frederik Bunt, fruitteler in Slijk-Ewijk, Fruitpact-ambassadeur en voorzitter productgroep houtig kleinfruit en steenfruit bij NFO. ‘We hebben te kampen met veel onzekerheden, maar kijken wel al vooruit naar wat we kunnen doen.’

Bunt: ‘Arbeidsmigranten, door wie zo’n tachtig tot negentig procent van het fruit geoogst wordt, hebben door het virus meer angst om naar Nederland te komen. Als die ervaren krachten niet komen hebben we wel een probleem. Sommige aspergetelers huurden zelfs vliegtuigen om arbeidsmigranten naar Nederland te laten komen. Het is van belang dat we arbeidskrachten veiligheid bieden. Voor de arbeidsmigranten in het fruit wordt een veilige wijze van vervoer geregeld, evenals formulieren die ze nodig hebben om de grens over te komen. Tijdens de pluk kunnen ze afstand houden van elkaar, maar bij hun huisvesting willen we bijvoorbeeld extra units plaatsen, zodat keuken en badkamer door minder mensen gedeeld worden. Bij het verpakken en sorteren van fruit willen we het aantal arbeidskrachten verminderen en ploegendiensten gaan inzetten. Binnenruimtes gaan we nog beter ventileren. En niet omdat we het willen, maar voor de veiligheid en bescherming van onze werknemers, komen chauffeurs van toeleveranciers niet meer in onze bedrijfsgebouwen. Binnen de sector moeten we ons aanpassen en daarbij kunnen we elkaar op goede ideeën brengen.’
De crisis heef ook invloed op de export en consumptie in de horeca en thuis. ‘Nu de horeca in Europa gesloten is, neemt de vraag vanuit die sector sterk af. Vanuit verschillende landen zijn er minder retourtransporten als we daar verse producten leveren. Het is moeilijker chauffeurs te vinden, waardoor de transportkosten zijn gestegen. Uit analyses is wel gebleken dat consumenten bewust gezonder zijn gaan eten en vooral meer verse producten kopen, juist ook van eigen bodem. Zo zien we momenteel de vraag naar peren stijgen, waardoor de prijs met enkele centen is gestegen. De vraag naar frietaardappelen is daarentegen sterk afgenomen. Die worden voor enkele centen per kilo als veevoer verkocht. Bij frambozen, bramen en bessen, waar eerder een groot deel van naar de horeca ging, hopen we dat er nu meer van in de winkels gekocht zullen worden. Pruimen en kersen werden al vooral via retail aan consumenten verkocht. De situatie stemt ook tot nadenken over wat nu eigenlijk belangrijk is. En gezondheid komt daarbij op de eerste plaats. Het is niet meer dan logisch dat er nu een appeltje meer gegeten wordt om de weerstand te verhogen. We keren weer terug naar de basis. Maar ik verwacht dat bewustwording over gezonde voeding ook zal doorzetten als deze hele periode achter de rug is.’ 

Via Greenport Gelderland, de moederorganisatie van Fruitpact, en Provincie Gelderland is er aandacht voor de gevolgen van corona in de tuinbouw en concrete hulp om er als ondernemer (dus ook fruitteler) sterker uit te komen. Zie het nieuwsitem verderop in deze nieuwsbrief en via deze link.



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA