Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
dinsdag 12 maart 2019

Fruitteelt van bovenaf

Herman de Vree, laatstejaars student fruitteelt aan de Helicon in Geldermalsen werkt voor school aan een project over de inzet van drones in de fruitteelt. "Ik wil laten zien hoe gaaf de fruitsector is, en dat we trots zijn op ons vak. In de toekomst zullen drones vaker ingezet worden binnen de tuinbouwsector.”

"Ik ben opgegroeid op een fruitteeltbedrijf in Dodewaard, zestien hectare met drie perenrassen en daarnaast wellant-appels. Bovendien heb ik altijd al veel met techniek gehad. Hier thuis hebben we ook eigen machines gemaakt, zoals bijvoorbeeld een hoogwerker en een strokenpoetser. De laatste is een idee uit de biologische landbouw, overgenomen door de regulier fruitsector. Na het snoeien wordt het snoeiafval, om bacterievorming onder de boom te voorkomen, versnipperd en verspreid over de grasstroken tussen de bomen, waar het verteert.”

"Maar ik was ook altijd al bezig met vliegtuigmodelbouw. De overstap naar het kopen van een drone was dus snel gemaakt. Het is niet moeilijk om ermee te werken, juist gemakkelijker omdat de camera van een drone heel goed gestabiliseerd is. Nu gebruik ik de drone alleen privé, maar ik wil die in de toekomst ook een licentie halen om bedrijfsfilms te kunnen maken. De sector mag positiever in het nieuws komen en dat kan door de consument te laten zien wat wij doen. Wij vinden het heel bijzonder dat wij in zo’n klein land zo’n enorme productie hebben van mooi fruit en ook veel fruit kunnen exporteren.”

Interesse in het drones-project van WageningenUR en NGO, powerd by Fruitpact? Bel met Frank Engelbart, programmamanager Fruitpact, op 06 51590865.
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA